Час від часу у світовому співтоваристві звучать розмови про поділ України між іншими державами. Про територіальні претензії до України у той чи інший проміжок часу заявляли поляки, румуни та угорці. Росія в цьому списку не є винятком.

Так, у січні 2023 року, на зустрічі з ветеранами, присвяченій 80-річчю прориву блокади Ленінграда, президент РФ Володимир Путін назвав Донбас, який зараз "звільняє"; Росія від київського режиму, "нашими історичними територіями".

Диктатор упевнений, що кордони України, сформовані у 1991 році, увібрали в себе регіони південного сходу, які були включені до її складу лише за радянської влади і це було величезною помилкою. Путін неодноразово говорив, що, незважаючи на агресивну українізацію, там досі мешкає велика частка російськомовного населення.

За словами Путіна, "на частку" країни-агресора Росії у 21 столітті випала місія "повертати та зміцнювати".

Відомий український історик та професор Українського католицького університету Ярослав Грицак також вважає, що основною метою російського диктатора Володимира Путіна зараз є поділ України на три частини. Про це він заявив в ефірі Radio NV .

"План Путіна складався з трьох частин. Перша частина полягала в тому, що вся так звана Новоросія, російськомовна частина [України] буде приєднана до Росії. Умовно кажучи, Харків-Умань, південний схід буде анексований Росією як Новоросія”, - упевнений історик.

Що ж до Західної України, то на думку Грицака, ця частина України Путіна ніколи не цікавила і не цікавить досі.

"Він вважає це токсичною територією, тому "нехай іде, куди хоче, хоч до біса", — заявив Грицак.

Він також заявив, що одним із варіантів путінського плану було віддати західну Україну Польщі.

А ось з територій, що залишилися, російський диктатор планував створити "якийсь український варіант Білорусі — Малоросія, де в Києві буде свій президент", з «більш людською особою, ніж Янукович», але набагато більш лояльний і керований.

"Такий собі зменшений варіант Білорусі. Аграрна, без великої промисловості, без західних територій. І цілком під впливом. Така собі лялькова держава. Mapped state (завдана на карту держава — ред.) під керівництвом Кремля», — так охарактеризував план Путіна щодо цієї частини України Грицак.

Читайте також:

Путін зрозумів, що Кримський міст звалиться і вже хоче прорити підводний тунель: що пишуть західні ЗМІ

Такого Путін точно не очікував: у росіян на фронті через північнокорейські снаряди рве техніку на частини

Путін знову заговорив про мирні переговори з Україною: що він розповів цього разу

Путін потрапив у гучний скандал: замість танків та систем ППО на оборонному заводі йому робили яхти