Усі українці знають, що вагони в поїздах поділяються на кілька типів, залежно від кількості місць та рівня комфорту. При цьому плацкартний вагон завжди користувався особливою популярністю через невисоку ціну квитків. людей здебільшого навіть бентежить, що у повністю зайнятому плацкарті може бути душно і тісно (особливо на бічних місцях). Ось тільки ніхто вже не пам'ятає, звідки пішла назва плацкартного вагона ".

Виявляється, слова "плацкарт" не існує.

Слово "плацкарта" похідне від німецького слова Platzkarte, яке у свою чергу складається з двох слів: Platz місце + Karte квиток. Плацкарта, на відміну від проїзного квитка (куди включено витрати на локомотивну тягу та транспортну інфраструктуру), є ціною послуг власника вагона.

Їх придумали для того, щоб кількість пасажирів не перевищувала кількість місць. Купуючи плацкарту, людина може їхати як у плацкартному, так і в купейному вагоні (залежно від вартості квитка).

Але плацкартними можуть бути не лише квиток, а й вагон та місце. А звичний нам усім "плацкарт" чоловічого роду - це ніщо інше, як розмовне скорочення "плацкартного вагона". Погодьтеся, адже так простіше та коротше. Не будеш щоразу говорити "плацкартний вагон".

Зазначимо, що в кожному плацкартному купе розташовані 6 полиць для пасажирів у два яруси, два столики, три багажні полиці, три багажні відділення під нижніми полицями, два вікна.

Читайте також:

Ваша машина вам віддячить за це: як правильно прогрівати мотор взимку, щоб йому не настав "кирдик"

Росіяни молилися у підвалах: з'явилися подробиці масованого удару дронів по Росії

Путін відкриває Росію для ударів з боку НАТО, такого не було в історії. Що розповіли у британській розвідці

Сніговий апокаліпсис під Одесою: через сильні снігопади доводиться перекривати траси. Відео