За словами завідувача кафедри прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віри Балабух, зима 2023-2024 років в Україні очікується загалом м'якою, а у грудні очікується потепління.

Однак вона згадала про можливість арктичних вторгнень, які принесуть заморозки та рясні снігопади у другій половині січня та лютому.

Про це пише «apostrophe»

Балабух наголосила, що якщо такі похолодання відбудуться, то вони відповідатимуть типовій для України схемі, де у зазначений період спостерігаються найнижчі температури.

«І дуже ймовірно, що грудень очікується за прогнозом досить теплий. І якщо вже можливі такі арктичні вторгнення, то вони, швидше за все, будуть як класичні у нас – найнижчі температури у нас спостерігаються в другій половині січня, лютому», — розповіла вона.

Вона висловила сподівання, що погода в основному буде комфортною для людей: температура коливатиметься від -5 до +5 градусів тепла. Очікується, що будь-які раптові похолодання будуть короткочасними та не дуже інтенсивними.

«А такі різкі похолодання будуть короткочасними та не дуже інтенсивними», - зазначила Віра Балабух.

Кліматологи також наголосили на суттєвих змінах у кліматичній системі за останні десятиліття, при цьому середньорічна температура в Україні зросла приблизно на один градус.

Як літні, так і зимові температури зросли майже на 1,5 градуса, а в окремі місяці, наприклад, у січні в деяких регіонах, спостерігалося потепління на 2,5-3 градуси.

«Середня за рік температура в Україні зросла приблизно на один градус. Літо та зима стали теплішими майже на 1,5 градуса. А якщо подивимося на окремі місяці, то, наприклад, січень в окремих регіонах став теплішим на 2,5-3 градуси», – резюмувала експерт.

Читайте також:

Так роблять економні європейці: як узимку позбутися від запотівання вікон та цвілі на стінах

Подорожчають у будь-якому випадку: на які продукти різко піднімуть ціни в супермаркетах

Метод "двох тижнів": що потрібно зробити, щоб орхідея пишно цвіла весь рік