В Україні розпочався продаж новорічних ялинок, які можна закупити легально та за доступною ціною у лісівників.

Заборонено самостійно вирубувати ялинку, а порушникам загрожує велика штрафна санкція, залежно від розміру пня хвойного дерева, повідомляє державне підприємство "Ліси України".

"Українська правда. Життя" дізналася, де і за скільки можна законно придбати живе дерево цього зимового сезону. Лісові офіси у столичному, Карпатському, Південному та Східному регіонах ще не повідомили, де продаватимуть святкові ялинки. Інформація буде доповнена під час отримання.

Черкаська, Вінницька та Кіровоградська області:
З початку грудня на ярмарках філій Центрального лісового офісу стартують новорічні ярмарки. Цього року лісівники підготували понад 33 тисячі новорічних дерев. В асортименті – сосна звичайна, сосна кримська, ялина звичайна та ялина канадська від 1 до 3 метрів. Вартість новорічної ялинки залежить від її висоти, породи та якості. Є також ялинки у горщиках, які можна висаджувати на подвір'ї навесні.

Волинь та Рівненська області:
Попереднє новорічне свято на Волині та на Рівненщині вже розпочалося. Філії Поліського лісового офісу реалізували першу тисячу святкових дерев. В асортименті – ялина звичайна, ялиця біла, ялина колюча, ялина канадська, сосна кримська та інші. Продаються хвойні дерева різної висоти, включаючи контейнерні.

Харківщина та Полтавщина:
Лісівники також з Полтавщини та Харківщини підготували новорічні ялинки для населення, повідомляє Слобожанський лісовий офіс. Купити ялинку можна у кожному лісництві Полтавщини та у лісогосподарських філіях Харківської області. Продаж здійснюється за цінами, що залежать від висоти деревця.

за сосну звичайну до 1 м - 96 грн;
за сосну звичайну від 1 до 2 м - 132 грн;
за сосну звичайну від 2 до 3 м - 240 грн;
за сосну кримську до 1 м - 168 грн;
за сосну кримську від 1 до 2 м - 252 грн; >
за сосну кримську від 2 до 3 м - 360 грн.


Лісівники забезпечують новорічні дерева спеціально вирощеними на плантаціях або під час лісогосподарських заходів, тому не завдають шкоди природі.

Хмельницька, Тернопільська, Чернівецька області:
Подільський лісовий офіс, який об'єднує ліси Хмельницької, Чернівецької та Тернопільської областей, повідомив, що з 1 грудня у лісівників цих областей стартує передноворічна ялинкова кампанія. Цього року лісівники готові продати 21 300 хвойних дерев. З них 11 600 у Хмельницькій області, 6500 у Чернівецькій області та 3200 у Тернопільській області.

В асортименті - ялина, ялиця та сосна. Ціни коливаються від 120 до 600 грн, залежно від розміру ялинки. В наявності - від півметра до 3 метрів.

Сумщина, Чернігівщина:
Лісівники Сумщини та Чернігівщини підготували понад 36,5 тисяч ялинок та сосен для цьогорічного новорічного ярмарку. Продаватимуть їх на спеціально облаштованих лісоводами майданчиках у кожній філії Північного лісового офісу ДП "Ліси України". Ціни у різних лісгоспах відрізняються. Найнижча ціна на Сумщині – 81 гривня, а найдорожчі ялинки на Чернігівщині можуть коштувати 770 грн.

Чому неможливо самостійно вирубувати ялинку?

Незаконна вирубка ялинок у лісах чи території природно-заповідних об'єктів карається штрафом, розміри якого "УП. Життя" вже розповідала. Вирубка порушує не лише низку законів, а й шкодить навколишньому середовищу. Зрештою, самостійна вирубка дерев просто небезпечна – у більшості областей заборонено ходити до лісу через мінну загрозу.

Заборонено відвідувати ліси та прилеглі до них території у місцевостях, які були тимчасово окуповані, а також за 30-кілометрову зону від українсько-білоруського кордону. У лісівників можна купити ялинку або сосну в горщику, а також отримати кваліфіковані поради щодо того, як після свят пересадити дерево та доглядати його.

"Лісівники вирощують ці дерева на новорічних плантаціях, які є в кожній області. Термін вирощування складає 4-8 років. Цей "новорічний урожай" - найбільш ранній. Зазвичай дерева ростуть, залежно від породи, від 60 років і більше, - відзначається в повідомленні. Новорічні ялинки спеціально обрізають для того, щоб гілочки були густими, а хвоя – пухкою. Іншими словами, на певній відстані від ствола лісівники відрубують точку зростання на гілці, і в результаті цього прокидається кілька нових бруньок, гілки стають щільнішими. Створення плантацій новорічних ялинок є екологічно та економічно обґрунтованим, оскільки за 60 років можна створити та реалізувати не менше 10 плантацій таких дерев. Також новорічні ялинки та сосни заготовляються під час рубок формування та оздоровлення лісів, тому шкоди для екосистеми не виникає, запевняють лісівники. Купуючи дерево офіційно, ви сплачуєте податки, з яких формується бюджет вашої громади та всієї країни.

Як перевірити, що ялинка легальна?
На офіційно заготовлених деревах мають бути бирки та штрих-коди, а у продавця - документи на рослину.

Читайте також: