У ніч проти 24 лютого 2022 року Росія розв'язала повномасштабну війну проти України. З того часу минуло 648 днів. Як би не було моторошно це усвідомлювати, але багато українців вже встигли звикнути до війни – вона стала тлом нашого життя. Ми звикли до того, що стрічки новин заповнені постійно повідомленнями про бойові дії. У той самий час неможливо звикнути до показань звірств російської армії: масових вбивств, згвалтувань і тортур мирних жителів.

І ось стало відомо, що російські загарбники все частіше від кінця лютого цього року використовують керовані авіабомби (КАБ) на фронті в Україні, що створює реальну проблему для наших військ. Так, щодня ворожі літаки скидають до 20 таких снарядів прикордонними та прифронтовими районами, не входячи при цьому до зони поразки українського ППО. Це робить плануючі авіабомби вкрай небезпечними та залишає військовим мало шансів на їхнє знешкодження.

Про це в ефірі телемарафону заявив спікер командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Раніше рахунок авіабомб йшов на одиниці, але зараз загарбники змінили тактику та скидають близько 100 бомб на добу. При цьому найактивніше ворог застосовує це озброєння Півдні нашої країни.

"КАБ летить неточно, але це 500 кг бомба. Вибухівки там багато і вони беруть масованими ударами. Були вже близько ста на добу показники скидання бомб. Тому це реальна проблема, і ми не просто так кажемо громадянам. Це меседж і західним партнерам, що нам потрібна зброя, далекобійні системи протиповітряної оборони і якнайшвидше F-16, які могли б протистояти російським літакам», – наголосив Ігнат.

У Повітряних силах ЗСУ наголосили, що боротися з такою загрозою допоможуть виключно винищувачі F-16. Тому західні партнери повинні розуміти небезпеку російської авіації та якнайшвидше надати кошти для протидії.

Збивати бомби, що планують, - це шлях у нікуди, упевнений Ігнат. За його словами, єдиний спосіб ефективно дати відсіч ворогові в цьому напрямку - боротися з самими носіями, тобто літами, що скидаються ними.

"Єдиним сценарієм, який дозволяє відігнати ворожу авіацію з цим усім УМПК – отримання сучасних західних винищувачів, вважає Ігнат. - Не Mirage-2000 або Panavia Tornado, а повноцінні винищувачі 4+ покоління: F-16, F/A-18, Eurofighter, Rafale або Gripen.

"Ворог застосовує ці бомби дистанційно. Поки що безкарно. Потрібно розуміти, що такі бомби завдають ударів з дистанції 50 плюс кілометрів і за лінією бойового зіткнення чи державного кордону. Тому їх поки нема чим діставати, саме літаки, які їх запускають", - пояснив речник.

Читайте також:

У Пентагоні вже натякнули на коротке життя Путіна: "Він дуже помиляється"

Розстріляли беззбройних полонених: український військовий пообіцяв помститися росіянам за їхні звірства

Відомий російський репер Баста потрапив у серйозну аварію: з'явилися подробиці

Такого в Кремлі не пробачать: Лавров потужно зганьбив Путіна в Європі. Вже став зовсім старий

Путін перебуває у розпачі і вже готується до свого повалення: що розповіли у британській розвідці