У наш час ми маємо доступ до безлічі продуктів і рецептів, що дозволяє нам різноманітно харчуватися. Наше харчування не тільки задовольняє смакові потреби, а й має важливе значення для нашого здоров'я.

Як передає "CNN", останні дослідження показують, що рослинна дієта може сприяти профілактиці діабету другого типу, але це має бути здорова рослинна дієта.

Дослідження, яке тривало 12 років і включало 113 000 учасників із Біобанку Великобританії, досліджувало вплив рослинної дієти. Учасники, які вживали цілісні злаки та свіжі продукти, мінімізували споживання солодощів та рафінованих злаків, демонстрували найкращі показники здоров'я.

Такі люди скоротили ризик розвитку діабету на 24%, у них покращився рівень цукру в крові, знизилася маса тіла та обсяги талії. І навіть у тих, хто мав генетичну схильність чи інші ризикові фактори, ризик також зменшився.

Аліш Томпсон з Університету королеви Белфаста, головний автор дослідження, акцентувала на значущості цих даних. Для людей з підвищеним ризиком розвитку діабету 2 типу це відкриває перспективи, доводячи, що правильне харчування може суттєво вплинути на їхнє здоров'я.

Однак не всі рослинні дієти однакові. Дослідження показало, що у тих, хто схилявся до менш здорового рослинного харчування – наприклад, з високим вмістом цукру та переробленої їжі – ймовірність розвитку діабету 2 типу була на 37% вищою. У цієї групи також спостерігалася тенденція до збільшення обсягу талії та підвищення рівня тригліцеридів.

То що за секретний елемент криється у здоровій рослинній дієті, яка захищає від діабету? На думку Тільмана Кюна, співавтора дослідження та викладача Університету королеви Белфасту, йдеться про контроль рівня цукру в крові, ліпідів та зменшення кількості жиру в організмі. Крім того, Аедін Кессіді, ще один співавтор дослідження, відзначає важливу роль поліпшення роботи печінки та нирок у зниженні ризику розвитку діабету завдяки багатій на рослини дієті.

Хоча дослідження не стверджує про прямий причинно-наслідковий зв'язок, воно відкриває захопливі перспективи для майбутніх досліджень. Дослідження торкається питань здоров'я печінки та запалення, закладаючи основу для більш глибоких майбутніх досліджень того, як такі дієти можуть активно запобігати діабету 2 типу.

Двома словами, це дослідження підкреслює просту, але глибоку істину: те, що ви кладете собі на тарілку, має значення. Здорова рослинна дієта – це не просто відмова від м'яса, це вибір цілісних, необроблених продуктів, які живлять організм та знижують ризик захворювань. Це дослідження є нагадуванням про те, яку важливу роль відіграє дієта в нашому здоров'ї, потенційно здатна вберегти нас від хронічних захворювань, таких як діабет.

Читайте також:

Як вибрати смачні та якісні крабові палички: хитрощі, про які ви не знали

Українцям розповіли, як дуже швидко перевести пенсію з пошти до свого банку. Інструкція

Багато хто буде здивований: чому в квартирі не рекомендується тримати грошове дерево