Ден Бюттнер, відомий американський мандрівник та автор, останні два десятиліття вивчав особливості життя мешканців блакитних зон – регіонів із високою тривалістю життя. Ці зони включають Окінаву (Японія), Сардинію (Італія), Нікойя (Коста-Рика), Ікарію (Греція) та Лому Лінду (Каліфорнія).

Як пише "ТСН", Бюттнер зустрівся з 263 особами, які досягли віку в 100 років, щоб винести уроки з їхнього життєвого досвіду . З цього дослідження він виділив дев'ять ключових принципів довголіття, які він назвав «Силою 9».

Постійний рух. Люди у блакитних зонах не займаються спортом у традиційному розумінні. Вони просто природно активні: сідають, підіймаються, працюють у саду і ходять пішки, замість їздити.

Життєве призначення. Усі мешканці блакитних зон мають певну мету в житті, крім роботи. В Окінаві це називається «Ікігай», у Коста-Риці – «plan de vida». Мати ясне розуміння свого призначення може додати до 7 років тривалість життя.

Протистояння стресу. Попри довге життя, навіть мешканці блакитних зон стикаються зі стресом. Щоб впоратися з ним, вони вдаються до рутинних методів: медитації, молитви чи участі у громадських заходах.

Принцип 80%. Концепція полягає в тому, щоб зупинятись на їжі, коли шлунок заповнений на 80%. "Хара хачі бу", давня мантра Окінави, нагадує про те, щоб припинити вживання їжі, коли відчуваєте ситість на 80%. Жителі блакитних зон воліють вживати їжу пізно або рано ввечері та уникають перекусів вдень.

Вегетаріанська основа. Основою харчування багатьох блакитних зон є рослинні продукти. Вони віддають перевагу квасолі різних видів і рідко вживають м'ясо — лише кілька разів на місяць у невеликих порціях.

5. Помірне споживання неміцних напоїв є поширеною практикою в блакитних зонах. Головне — вживати їх у розумних кількостях, наприклад, у компанії друзів чи під час вечері.

Релігійна прихильність. Більшість із 263 столітніх людей, які зустріли Бюттнер, є членами релігійних громад. Регулярна участь у релігійних обрядах може продовжити життя на кілька років.

Підтримка соціальної мережі. Люди з блакитних зон оточені однодумцями, які цінують здоровий спосіб життя. Навпаки, негативні звички та самотність можуть впливати на довголіття, тому соціальна підтримка відіграє ключову роль.

Сімейні цінності понад усе. Мешканці блакитних зон цінують сімейні зв'язки. Вони часто проживають разом із родичами, зберігаючи тісні зв'язки та піклуючись один про одного.

Як стверджує Бюттнер, "дотримуючись цих принципів, ви не обов'язково досягнете столітнього віку, але у вас буде більше можливостей прожити довге і щасливе життя".

Читайте також:

Урожай полуниці одразу пропаде: чим у жодному разі не можна накривати кущі ягід

Обов'язково зробіть це на городі: як швидко відновити ґрунт після полуниці

Наступного року ви збиратимете її відрами: як у листопаді захистити полуницю від холодів