Індекс "різдвяного кошика" в Україні змінюється щороку. Розгляньмо, як змінювалися ціни на продукти святкового столу в 2023 році.

Як повідомляє видання 24tv.ua, цього року для приготування 12 традиційних страв потрібно в середньому 882 гривні, що на 11% більше, ніж минулого року, коли сума становила 796 гривень.

Щодо змін цін, відзначається стійке зростання цін на свинину та птицю, які до кінця року подорожчали на 11–13% порівняно з попереднім періодом. Також помітно збільшення вартості яєць та молочних продуктів.

Найбільший відсотковий приріст цін зафіксований у таких продуктів: мед (+29%), капуста (+77%), риба (короп +32%, оселедець +26%) та морква (+19%). Однак варто зазначити, що деякі продукти, такі як гречка (-59%), буряк (-64%) та цибуля (-41%), подешевшали.

Індекс "Різдвяного кошика" розраховувався з урахуванням цін на інгредієнти для 12 різдвяних страв. Експерти BRDO використали дані про ціни у великих торгових мережах України, таких як Ашан, Сільпо, Варус.

За даними Держстату, із січня по жовтень 2023 року середні ціни на хліб, свинину та молоко також зросли. Наприклад, ціна свинини збільшилася із 168 гривень за кілограм до 202 гривень за кілограм. Літр молока подорожчав на понад 2 гривні, досягнувши 36,6 гривні. Сметана тепер коштує 100 гривень за кілограм порівняно з 95 гривнями раніше. Ціни на морожену рибу зросли на 6 гривень, досягнувши 162 гривень за кілограм, а тушки курки подорожчали на 10 гривень, досягнувши 91 гривні за кілограм.

Читайте також: