Прогрес просувається із надзвуковою швидкістю, але наш фізичний стан не завжди встигає за ним. Одним із невід'ємних супутніх явищ цієї ери технологій стає тунельний синдром.

Сьогодні він стає все більш поширеним серед людей різного віку та з різною медичною історією, повідомляє 24 Канал.

Тунельний синдром - це нейрологічне розлад, що характеризується здавлюванням нерва, викликаним тиском з боку м'язів, кісток та сухожиль. Зараз цей стан найчастіше зустрічається у професіоналів, які працюють з дрібною моторикою кисті, таких як програмісти, водії, музиканти.

Згідно з даними Mayo Clinic, симптоми тунельного синдрому розвиваються поступово, виявляючись наступним чином.

  • Поколювання та оніміння: Це одна з перших ознак синдрому. Зазвичай найбільше уражаються великий і вказівний пальці, середній та безіменний, а в окремих випадках – мізинець. Поколювання, схоже на удар струмом, може поширюватися від зап'ястя по всій руці.
  • Слабкість: Люди з цим синдромом часто відчувають слабкість у руці, що може призвести до випадкового випадання предметів з руки. Цей ефект пов'язаний насамперед з онімінням кисті та ослабленням м'язів великого пальця, під контролем серединного нерва.

Тунельний синдром піддається лікуванню. Найбільш ефективним підходом є запобігання його виникненню.

Якщо ваша робота пов'язана з використанням клавіатури або касовим апаратом, натискайте клавіші м'яко і спокійно, знижуючи максимально зусилля.

Не забувайте робити часті короткі перерви під час роботи. Регулярно виконуйте вправи для рук: згинання та розгинання пальців та зап'ясток, розтягування рук.

Під час роботи з клавіатурою тримайте її на рівні ліктів, щоб уникнути надмірного опускання або підняття зап'ясть.

Слідкуйте за тим, щоб руки залишалися в теплі, особливо при холодних умовах.

Читайте також:

Знижують холестерин і оберігають від раку: доступне всім насіння може захистити від багатьох хвороб

Заберіть пігулки геть: як підручними способами знизити тиск

Не доводьте до біди: про яку приховану хворобу говорить поява ранньої сивини