Бойлер - це пристрій, призначений для підігріву води за допомогою електричного нагрівального елемента, відомого як ТЕН.

Такий пристрій придатний у випадках, коли постійного або регулярного доступу до гарячої води немає. Однак для забезпечення тривалої та безперебійної роботи бойлера необхідно правильно доглядати його та періодично проводити профілактику.

Погана якість води негативно впливає на роботу бойлера. При нагріванні води відбувається зміна її хімічного складу, що може зашкодити будь-який нагрівальний елемент, включаючи ТЕН.

Це може призвести до утворення накипу в бойлері, що в свою чергу знижує його ефективність і може призвести до поломки. Тому регулярне очищення нагрівального елемента від накипу є невід'ємною частиною обслуговування бойлера.

Очищення можна проводити двома основними способами: механічним та хімічним.

Механічний спосіб більш трудомісткий та складний, оскільки існує ризик пошкодження ізоляції нагрівального елемента при демонтажі ТЕНу. У той час як хімічний метод більш простий та доступний для самостійного проведення. Для цього достатньо придбати спеціальний засіб для чищення або скористатися наявними в будинку продуктами, такими як оцет, лимонна кислота або засіб для видалення накипу з чайників.

Процедура очищення бойлера в домашніх умовах включає такі кроки:

  1. Вимкніть бойлер від електромережі, витягніть кабель з розетки.
  2. Перекрийте холодну воду до бойлера.
  3. Від'єднайте шланг, через який подається холодна вода, та опустіть його у ванну або ємність.
  4. Надягніть на шланг подачі холодної води спеціальний клапан-запобіжник.
  5. Відкрийте крани бойлера та звільніть запобіжник зворотного клапана.
  6. Відкрийте гарячу воду у ванній та на кухні.
  7. Дочекайтеся, поки вся вода витіче з бойлера, потім ретельно продуйте шланг холодної води за допомогою повітря, доки не почуєте звук булькання.
  8. Розкрутіть дно бойлера, акуратно вийміть анод та ТЕН.
  9. Обробіть бойлер спеціальним засобом для чищення або приготованим розчином і дайте йому вистоятися 20-30 хвилин для розчинення накипу.
  10. Після цього зберіть бойлер, підключіть його до водопроводу та запустіть у роботу.

Важливо пам'ятати, що очищення бойлера від накипу рекомендується проводити хоча б раз на рік для підтримки його ефективної роботи.

Читайте також: