Від боротьби з похміллям до полегшення алергії та допомоги у лікуванні комарів – виявляється, мед є універсальним засобом за різних ситуацій і використовувати його можна не тільки в кулінарії.

По-перше, мед може виступити в ролі справжнього гормону росту. Вся справа в тому, що в ньому містяться не тільки ферменти, необхідні для полегшення цього процесу, а й антибактеріальні та протигрибкові компоненти, які захистять живці від інфекцій та гниття.

Є три варіанти використання меду як гормон росту:

  1. Занурте зрізаний кінчик у густий мед, покрутіть в масі, щоб на живці утворився тонкий шар. Після відразу висадіть живець у живильне середовище.
  2. Змішайте дві столові ложки меду із двома склянками окропу. Дайте меду розчинитись і остудити рідину. Перед посадкою зануріть живець у суміш, що вийшла.
  3. Змочіть живці водою і обваляйте у порошку кориці. Після цього зануріть їх у мед перед посадкою. Кориця додатково посилить ефект меду.

А ще сполучення меду та кориці є корисним засобом, щоб полегшити свербіж після укусу комарів. Змішавши ці два інгредієнти в рівних пропорціях і м'яко масажуючи уражені ділянки, можна полегшити свербіж.

А ще за допомогою ложки меду можна очистити організм від алкоголю та зняти синдром похмілля. Вся справа в тому, що мед усуває патогени, завдяки чому допомагає швидше впоратися з отруєнням. Також мед лікує нервову систему, яка отримує удар через алкоголь.

Ось що потрібно робити за сильного похмілля

Їжте мед чайною ложкою протягом дня, а на роботі додайте в теплий чай. Найкраще вибирати трав'яні сорти. Таким чином, ви отримаєте солодкий тонізуючий напій, який відновлює роботу всього організму. Він не містить цукру, але має приємний смак завдяки натуральному підсолоджувачу.

Мед як засіб для краси

Мед також може стати чудовим доповненням до косметичних процедур:

  • по-перше, зволожуючі та поживні властивості меду роблять шкіру м'якою та еластичною;
  • по-друге, його антибактеріальні властивості можуть допомогти запобігти появі акне та зменшити запалення.

Крім того, мед можна використовувати як натуральний кондиціонер для волосся, сприяючи блиску та гладкості локонів. Нарешті, він може діяти як бальзам для губ, забезпечуючи зволоження та заспокоюючи потріскані губи.

Читайте також:

Солодкий еліксир довголіття: чим корисний мед для людей похилого віку

Гастрономічний шедевр: рецепт качки в апельсиново-медовому соусі з яблуками та картоплею

За якої температури потрібно зберігати мед, щоб він завжди залишався корисним і не псувався

Чи можна зберігати мед у пластикових судочках і коли він стає отруйним: про це має знати кожен