У рамках реалізації Національної стратегії доходів до 2030 року в Україні плануються зміни у системі оподаткування. Однією з ключових змін стане запровадження прогресивної шкали оподаткування.

Докладніше про те, скільки доведеться віддавати зі своєї зарплати після оновлення податків, Обозреватель.

Наразі в Україні діє єдина ставка податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) у розмірі 18%. Це означає, що незалежно від того, скільки заробляє людина, вона сплачує однаковий податок. Така система оподаткування не справедлива, оскільки люди з високим доходом фактично сплачують менше податків, ніж люди з низьким доходом.

Прогресивна шкала оподаткування передбачає, що ставка податку залежатиме від величини доходу. Тобто люди з високим доходом платитимуть вищий податок, ніж люди з низьким доходом. Це дозволить підвищити збирання податків та зробити систему оподаткування справедливішою.

Крім запровадження прогресивної шкали, в Україні також плануються такі зміни у системі оподаткування:

  • Перегляд пільг з ПДФО. Нині в Україні діє велика кількість пільг із ПДФО. Деякі з цих пільг є необґрунтованими та призводять до того, що люди з високим доходом платять менше податків, ніж мають.
  • Перегляд системи повернення податків. Нині в Україні діє система повернення податків, яка не є ефективною. Люди, які витрачають кошти на розвиток особистого трудового потенціалу, навчання дітей, створення чи розширення власного бізнесу, самостійне покращення житлових та побутових умов, лікування та інше, можуть отримати частину сплачених податків назад. Однак ця система є складною та бюрократичною, що ускладнює її використання.
  • Надання податковій службі доступу до банківської інформації українців. Наразі податкова служба не має доступу до банківської інформації українців. Це ускладнює контроль над дотриманням податкового законодавства. Надання податковій службі доступу до банківської інформації дозволить посилити контроль за доходами та видатками фізичних осіб.

Введення цих змін дозволить підвищити збирання податків, зробити систему оподаткування більш справедливою та ефективною.

Читайте також:

Прийде віддати відразу 18% від того, що прийшло вам на картку: до чого готують українців

Краще про це знати заздалегідь: уряд навчатиме українців, як житиме тільки на свої гроші

Кому з біженців заплатять 5 тисяч: що потрібно знати та які умови

А двері будуть зачинені: як працюватиме Укрпошта у святкові дні. Графік