Досвідчені дачники знають, як і вода, картопля замерзає, коли стрілка термометра опускається нижче нуля градусів. Ще б пак, найбільш оптимальна температура для зберігання овочів становить 2-3 градуси вище нуля. Тільки за таких умов картопля зберігає свою смаковість. Якщо ж картопля замерзла, то всіх цікавить питання: чи можна її їсти, чи варто її викинути.

І справді, при зберіганні картоплі у підвалі часто виникає небезпека заморожування овочів. Стан бульб залежить від температури повітря в сховищі:

  • від 0 до +1°C, короткочасний знижується до -1°C, крохмаль починає розколотися, згодом розвивається солодкий смак;
  • а ось замерзає картопля при температурі -1,7°C або нижче, набуває яскраво вираженого солодкого смаку. У міру підвищення температури заморожені бульби починають гнити, призначені для посадки, вони втрачають своє проростання.

Якщо ви не встежили за картоплею і бульби таки прихопило морозом, не поспішайте кричати, що все зникло. Найчастіше врожай можна легко врятувати.

За словами агрономів, потрібно скласти постраждалі овочі у приміщенні з кімнатною температурою та залишити їх там рівно на 14 днів.

Згодом бульби знову стануть придатними для готування. Неприємна насолода, яка властива підмерзлій картоплі, піде без сліду.

важливо!

  • Такі овочі можна використовувати тільки для харчування. Для посадки вони, на жаль, не підійдуть.

Читайте також:

Вам буде заздрити все село: як виглядає Mercedes, призначений для перевезення картоплі та буряків

Замінить будь-яку "шубу": рецепт українського салату з оселедця з солодким перцем, картоплею та солоними огірками

Під борщ їх можна з'їсти одразу 5 штук: старовинний рецепт картопляних пончиків із часниковим соусом

А ось це по-українськи: рецепт ситних та апетитних сирників з картоплі з цибулькою та сметаною