26 січня у церковному календарі присвячено пам'яті Ксенофонта, Марії, Іоанна та Аркадія. Ксенофонт і Марія, що жили у V столітті, вели благочестиве життя і мали двох дітей, Іоанна та Аркадія. Сини, пливучи до іншого міста на навчання, потрапили у сильний шторм.

Про це пише «ТСН»

Хоча діти вижили, їх розлучили та потрапили до різних монастирів. Завдяки постійним мріям сім'я зрештою возз'єдналася в Єрусалимі. Зрадівши, Ксенофонт і Марія віддали своє майно і пішли до монастиря, а Іван та Аркадій прославилися своїми подвигами у пустелі.

Традиційні звичаї 26 січня включають відмову від прибирання, особливо від миття підлоги, оскільки вважається, що це викидає щастя з дому. Заохочується носити амулети, рекомендується утримуватися від сварок, наклепів та лайки.

Народні прикмети, пов'язані з цим днем, включають спостереження за погодними умовами, щоб передбачити суворість зими або настання ранньої весни. На тарілку для ворожіння кидали горох, гучність якого вказувала на очікування морозу чи снігу.

Важливо відзначити, що ці традиції та прикмети є частиною культурної та народної практики, та його інтерпретація може різнитися у різних громадах.

Читайте також:

Його називають "Секрет свекрухи": рецепт апетитного паштету з курячих шлунків з овочами та грибами

Не повторюйте цієї поширеної помилки: чому не можна вішати магнітики на холодильник

Залишилось кілька тижнів: скільки почнуть отримувати пенсіонери після нового перерахунку

Він просто тане в роті: рецепт ароматного рулету з сала з часником, морквою та перчиком