2023 року, незважаючи на санкції, Росія імпортувала високотехнологічних чіпів американського та європейського виробництва на суму понад $1 млрд, повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на закриту митну статистику Росії.

Про це пише «finance»

Загальна вартість імпортованих Росією напівпровідників та інтегральних схем, які можуть бути використані для військової техніки, склала 1,7 мільярда доларів за рік. Більше половини цього імпорту склала продукція компаній із США та Європейського Союзу.

Наявні документи не містять доказів того, що ці компанії порушують законодавством санкцій при експорті технологій до Росії. Bloomberg зазначає, що більшість санкціонованих технологій потрапляє до Росії через треті країни, включаючи Китай, Туреччину та Об'єднані Арабські Емірати.

Американські та європейські компанії, чия продукція потрапила до Росії, заявили, що повністю дотримуються санкцій, запроваджених після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Раніше у липні видання «Верстка» з посиланням на дані митниці повідомляло, що за перші шість місяців 2023 року в Росію було ввезено чіпів західних компаній на суму понад 500 мільйонів доларів. Приблизно половина цієї суми припала на продукцію американських виробників Intel та Intel, AMD, включаючи мікропроцесори.

З початку повномасштабного збройного вторгнення Росії в Україну в 2022 році багато іноземних корпорацій, компаній та брендів оголосили про закриття бізнесу в Росії, що призвело до припинення імпорту з-за кордону.

У відповідь російська влада дозволила ввезення іноземних товарів у країну через треті країни в рамках паралельного імпорту без дозволу правовласника.

Читайте також:

Навіть ховати не вигідно: у Росії рекордно подорожчали труни, а могили просто так копати ніхто не хоче

Раніше їх продавали в кожній електричці: рецепт найсмачніших сосисок у клярі на сковороді

Діти не вижили: українських операторів дронів відправили з автоматами на штурм. Подробиці скандалу