Українці вміють вирощувати картоплю гарної якості на своїх дачах та городах, у чому можна переконатися, зайшовши на будь-який продуктовий ринок. Ще б пак, щороку Україна збирає в середньому 20 млн тонн картоплі, споживає приблизно стільки ж, а надлишок експортує. Ось тільки незважаючи на популярність культури, деякі дачники припускаються низки помилок, які роблять картоплю дрібною і знижують її врожайність.

Всі українці знають, що картопля відносно невибаглива при вирощуванні - вона не вимагає великих зусиль, проте щоб отримати гідний урожай великих, соковитих бульб, потрібно врахувати кілька важливих моментів.

Так, саджати картоплю можна практично в будь-який ґрунт. Але найкраще для картопляної культури підходять пухкі, повітропроникні та збагачені гумусом ґрунти. Для отримання земельної ділянки такої якості необхідно використовувати органічні добрива, які містять азот, калій, фосфор, кальцій, сірку та інші живильні елементи.

Основні підживлення картоплі вносять при посадці в кожну лунку разом з посадковим матеріалом, під час росту рослин як кореневе підживлення, а також проводять підживлення по листку.

Як зазначають фахівці, внесення добрив при посадці під кожну окрему рослину економічно вигідніше та корисніше, ніж розкидання добрив по полю. Найчастіше використовується сухий перегній, перемішаний із золою (700 г перегною на 5 ст. л. золи).

Ось тільки завжди потрібно пам'ятати, що звичайний гній багатий азотом, але бідний фосфором. Як наслідок - через фосфорне голодування в м'якоті бульб з'являються бурі плями, що мають форму концентричних кіл. Крім того, при надлишку азоту бадилля картоплі виростає високою і потужною, а от бульби залишаються дрібними.

А ще свіжий гній може спричинити паршу.

Як правильно удобрювати картоплю

Порада проста - застосовуйте помірну кількість витриманого гною - дози гною, що вноситься, не повинні перевищувати 30-40 т/га. Вносять його восени під зяблеву оранку або навесні під оранку зябку, що посилює харчування рослин у другій половині вегетації внаслідок його мінералізації.

Необхідно враховувати, що на формування 1 т врожаю картоплі потрібно до 10 кг азоту, до 3 кг фосфору і до 10 кг калію, так само не слід забувати і про мікроелементи, і органіку.

Читайте також:

Майте це на увазі: чи можна їсти картоплю, на якій почали з'являтися гнилі плями

І ось спробуйте відмовитися від добавки: рецепт картоплі, тушкованою куркою та квашеною капустою

Весь тазик з'їдається за день: рецепт апетитних пиріжків з картоплею та квашеною капустою

Ця помилка може коштувати життя: як потрібно перевозити картоплю в машині, щоб не потрапити в аварію