Окружний суд у хорватському місті Спліт ухвалив рішення передати Україні яхту Royal Romance колишнього українського депутата та кума Володимира Путіна Віктора Медведчука. Про це повідомляє голова Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) України Олена Дума.

З її слів, хорватська сторона вказала, що для передачі судна немає правових перешкод.

Агентство також отримало згоду на проведення повторного огляду яхти. "Після проведення оцінки заарештованого активу АРМА планує здійснити його реалізацію. Продаж цього лоту стане першим прикладом реалізації заарештованих активів, які перебувають за кордоном", – додала вона.

2015 року 92-метрову суперяхту Royal Romance придбала компанія Fregata Marine, власником якої є дружина Медведчука – Оксана Марченко. У березні 2021 року судно переоформили на іншу компанію – Lanelia Holdings (зареєстровану на Маршаллових островах).

У березні 2022 року стало відомо, що влада Хорватії заарештувала Royal Romance. Її вартість оцінювалася у 200 млн євро. Нещодавно у хорватських ЗМІ з'явилася інформація про те, що яхта відпливла з хорватського порту Трогір. Олена Дума уточнила, що 25 січня цього року судно лише на якийсь час відчалило для підтвердження його технічної здатності, плавучості та роботи двигунів.

Нагадаємо, що Медведчук – колишній депутат Верховної Ради України, у 2018–2022 роках очолював політраду проросійської партії "Опозиційна платформа – За життя". У жовтні 2021 року був поміщений під домашній арешт як підозрюваний у справі про держзраду. За три дні після повномасштабного вторгнення втік, проте його спіймали у квітні 2022 року. У вересні 2022 року Медведчука передали російській стороні в рамках обміну військовополоненими. У січні 2023 року президент України Володимир Зеленський позбавив Медведчука українського громадянства. Актив Медведчука та його дружини в Україні заарештовано.

Читайте також:

Права заберуть на 10 років, а машину конфіскують: українських автомобілістів попередили про серйозне покарання

Путіна перекосить: у Латвії конфісковуватимуть авто на російських номерах і передаватимуть їх в Україну

У Путіна випаде останнє волосся: Україна конфіскувала у Кремля відразу 7 винищувачів-перехоплювачів

От і дострибалися: у Німеччині росіяни почали масово конфіскувати автомобілі. Додому повертаються потягами