Мало хто про це замислюється, але балкон можна використовувати не тільки як місце для зберігання речей та сімейного відпочинку, а й зробити з нього справжній город. Наприклад, можна спробувати виростити на балконі в домашніх умовах томати - вдаються вони чудово. Для успішного результату потрібно бажання, трохи терпіння і суворе дотримання порад досвідчених городників.

Перш ніж вирощувати помідори вдома, визначтеся з сортом: шукайте саме ті, які придатні для балкона.

Так, для балкона підійдуть сорти, рослини яких мають невеликі розміри:

  • Дубок,
  • Русич,
  • Малюк,
  • Черрі,
  • Бонсай,
  • Балконне диво.

Всі ці сорти відрізняються невибагливістю: не бояться протягів і перепадів температур, що нерідко трапляється, особливо в зимовий час.

Після вибору сорту підготуйте місце. Найкраще вирощувати помідори на заскленому балконі, бажано наявність кватирки для провітрювання.

Для того, щоб у вас ріс на балконі город, необхідно створити певні світлові, температурні та вологі умови.

  1. Приміщення попередньо потрібно добре утеплити, постаратися позбутися щілин, замінити стекла, що лопнули.
  2. Температура на балконі повинна бути на рівні 23-25 ​​° C вдень, 14-16 ° C в нічний. Я вирішую цю проблему встановленням обігрівача, який можна вимикати на ніч.
  3. Крім обігрівача знадобиться на балконі та додаткове освітлення . Тут вибір за вами - фітолампи або лампи денного світла. Я використовував і ті, й інші, і різниці особливої ​​не відчув, тому можна взяти ті, що доступніші.
  4. Вологість помідорам потрібна висока – 60-70%. Домогтися цього можна частими провітрюваннями (якщо температура за вікном дозволяє) або встановленням зволожувачів. Своєчасний полив теж допомагає справлятися зі зниженою вологістю.

Коли висіватимете насіння, то вибирайте ємності у вигляді циліндрів, а їх обсяг повинен дозволяти корінням рости вільно. Є, до речі, пластикові контейнери, які продають у магазинах, але згодяться й обрізані капронові пляшки.

Висаджуйте насіння в заздалегідь підготовлений ґрунт. Землю не обов'язково купувати в магазині - підійде і садовий ґрунт. Але попередньо проведіть її знезараження спецпрепаратами. Також можна приготувати суміш із дерну та перегною, додати торф.

Перед висаджуванням насіння краще замочити на одну годину, висаджувати потрібно тільки ті, які опустилися у воді на дно.

Після вимочування насіння замочують у марганцівці на 20 хвилин, але розчин роблять слабким. Далі викладають їх на ганчірочку або марлю, де вони повинні полежати пару днів у теплому місці до появи паростків.

Садять насіння в ґрунт на глибину не більше одного сантиметра. Горщики потім накривають плівкою і ставлять у сонячне місце.

Полив ґрунту виконують 2 рази на тиждень водою кімнатної температури.

Читайте також:

Секрет, яким діляться не всі: чому не потрібно викидати бадилля від помідорів і для чого його розкидати по городу

Урожай картоплі та помідорів вас просто здивує: що треба розкидати по городу замість гною

Від такого сніданку буде важко відмовитися: рецепт ситного омлету з бринзою та помідорами