Полуницю люблять майже всі, але мало хто може насолодитися їй вдосталь. Ще б пак, ця ягода вибаглива до умов вирощування, вона вимоглива до поливу, підгодівлі та обробки від хвороб. Не дивно, що лише деякі вирішуються вирощувати полуницю з насіння, воліючи купувати готову розсаду.

Тим часом, на практиці все виявляється не так вже й складно, якщо дотримуватись правил посіву та інших агротехнічних прийомів.

Як і будь-які інші дрібнонасінні культури, полуницю та суницю сіють дуже рано, починаючи з січня до березня. Вибираючи термін посіву, орієнтуйтеся на те, що від розсади, посіяної в січні та лютому, можна чекати врожай вже в рік посіву. А ось пізніші рослини, посіяні в березні, будуть плодоносити лише наступного року.

Посів насіння полуниці в домашніх умовах складається з кількох етапів.

Вибір та купівля насіння полуниці.
Визначтеся з тим, яку саме полуницю (суниці) ви хочете вирощувати: великоплідну, дрібноплідну, ремонтантну або плодоносну в сезон один раз. Різні сорти та гібриди відрізняються також за врожайністю та за смаком. Більш солодкі вибираються для вживання у свіжому вигляді, для переробки можна купити менш цукристі сорти.

Підготовка ґрунту та посівних ємностей.
Грунт для розсади повинен бути легким та поживним. Можна придбати готовий субстрат у магазині або приготувати його самостійно. До складу ґрунтосуміші можуть входити торф, дернова земля, посіяний пісок. Як добавки використовують гумус і золу. Землю для приготування субстрату потрібно попередньо прожарити або пропарити для профілактики хвороб та шкідників. Сіяти розсаду полуниці можна в пластикові контейнери, спеціальні горщики для розсади, інші ємності. Їх треба підписати, щоб не переплутати сорти.

Передпосівна обробка.
За бажання насіння полуниці можна продезінфікувати, помістивши його на 20 хвилин у рожевий розчин марганцівки. Для насіння з терміном придатності, що закінчується, можна застосувати регулятори росту («Циркон», «Епін» і т.д.).

Стратифікація.
Якщо на пакеті з насінням зазначено необхідність їх стратифікації, не варто нехтувати цією процедурою. Вона підвищить рівень схожості насіння та прискорить появу сходів. Стратифікацію роблять двома способами. Можна попередньо витримати насіння у холодильнику за два тижні до посіву. Другий варіант - стратифікувати вже посіяне в ґрунт насіння, поміщаючи закриті ємності з ними на два тижні в холодильник або сніг на вулиці.

Читайте також:

Урожай полуниці одразу пропаде: чим у жодному разі не можна накривати кущі ягід

Обов'язково зробіть це на городі: як швидко відновити ґрунт після полуниці

Наступного року ви збиратимете її відрами: як у листопаді захистити полуницю від холодів

"Рубіновий налив": такий рецепт варення з полуниці ви ще не куштували