Багато українців переконані, що картопля – це зовсім невибаглива рослина. Мовляв, закинув навесні бульби посадкові у землю, а восени буде величезний урожай. А тим часом, до умов харчування ця овочева культура є досить вимогливою і добрива для картоплі потрібні у великих обсягах.

Так, кожному городнику варто пам'ятати, що картопля любить теплий, багатий на органіку, повітро- і вологопроникний ґрунт, але також здатний рости на відносно бідних і щільних ґрунтах. Картопля переважно відноситься до нейтральних (рН 5 - 6) або слабокислих ґрунтів, хоча може миритися і з кислими, але тоді врожай помітно знижується. Якщо картопляне поле не буде цілий день освітлюватися сонцем, то в результаті виросте велике бадилля, а врожай бульб буде незначний.

А ось не любить картоплю надлишкові дози азоту (стають причиною захворювання на паршу), добрива, які містять хлор, надлишок вологи в ґрунті, загущені посадки, які знижують освітленість, свіжий гній, надлишок у ґрунті кальцію (картопляне поле потрібно розкисляти з осені), затінення та тривале похолодання.

Стало відомо, що агрономи не радять використовувати для картоплі низку добрив.

  • Свіжий гній може зашкодити коренеплодам, якщо є зараження ґрунту. Крім того, таке добриво може ще й спровокувати різні хвороби та залучити шкідників. Городники зі стажем рекомендують удобрювати картоплю гноєм, що перепрів.
  • Картопляні очищення не слід використовувати для підживлення. Якщо рослини атакував дротяник чи інші шкідники, таке добриво лише нашкодить. Воно викличе розвиток хвороб у ґрунті, від яких постраждають і коренеплоди.
  • Зола також потрапила до чорного списку. Досвідчені дачники кажуть, що при лужному ґрунті використовувати її для підживлення картоплі небажано.
  • Опіки на бадиллі може викликати свіжий курячий послід як добрива.
  • Мінеральні добрива у великій кількості можуть призвести до того, що бадилля картоплі переросте, а бульби будуть маленькими.
  • Погана ідея – підгодовувати картоплю дріжджами. Від такої "допомоги" бульби виростуть надто пухкими та несмачними.

Читайте також:

Усі подумають, що це ресторанний пиріг: рецепт картопляної запіканки з помідорами та яйцем

Обов'язково спробуйте: рецепт смачних картопляних пиріжків з фаршем та морквою.

Його повністю з'їдять вже за годину після приготування: рецепт закритого пирога з картоплею і шинкою

Захочеться їсти прямо з каструлі: рецепт ситного та густого картопляного супу по-німецьки