Досвідчені городники помітили: пророщування картоплі перед посадкою — простий та популярний спосіб підвищення врожайності. До того ж це легко реалізувати вдома, а пророщену картоплю можна додатково розрізати, щоб збільшити кількість посівного матеріалу.

І справді, щоб урожай картоплі був справді вражаючим, а час і сили не були витрачені даремно, треба знати особливості агротехніки цієї культури.

Так, пророщування насіннєвої картоплі – процедура необов'язкова, але дуже корисна. Ось які у неї переваги:

  • прискорює вегетаційний період;
  • дозволяє одержати врожай на 2-3 тижні раніше;
  • відбраковує неякісний матеріал - погані бульби не дадуть паростків;
  • як наслідок попереднього пункту – значно підвищує врожайність.

Існує два основні способи пророщування картоплі: світла і темна.

Однак, для початку, незважаючи на спосіб пророщування, слід вивчити насіннєвий матеріал на предмет ушкоджень, гнильних уражень або проявів захворювань, після чого відокремити здорову картоплю від пошкодженої та обробити спеціальними хімічними елементами від паразитів. Зберігати таку картоплю разом не можна, інакше захворювання та поразки перейдуть на цілі бульби, що вплине на здоров'я бульб, а відповідно, і кількість врожаю.

Отже, щоб проростити картоплю перед посадкою на світлі, зручно використовувати яєчні лотки. Це дозволить стеблам рости вертикально і запобігатиме пошкодженню тонких пагонів.

Для пророщування картоплі на посадку потрібно помістити насіннєві бульби в поглиблення вічками вгору. Далі залиште бульби у світлому та теплому приміщенні, де температура не опускається нижче +18° вдень та +12° вночі. Картопля готова до посадки приблизно через місяць, коли паростки досягнуть довжини близько 3 см.

Мінуси способу: якщо освітлення та тепло будуть недостатніми, то паростки виростуть слабкими та тонкими.

А ось пророщування картоплі у темряві не потребує постійного освітлення та тепла. Для цього способу викладіть посівний матеріал на вологу тирсу або мокрий пісок. Поставте ящик у темному та прохолодному місці, і зачекайте 1 місяць.

Пророщену картоплю нарізають приблизно за 2 тижні до посадки на ділянку. За цей час розрізані бульби покриються скоринкою, яка запобігатиме гниття.

Як швидко і правильно проростити картоплю
За 3-4 дні до посадки потрібно прогріти бульби за температури 35-40°С. Це сприяє пробудженню нирок та швидкій появі сходів.

Читайте також:

Що потрібно зробити, щоб картопля не проростала навесні: хитрість, про яку не всі знають

Старовинний метод наших прадідів: як виростити картоплю розміром із кулак. Весь секрет у простому засобі

Навесні її доведеться викидати: через якісь помилки картопля у льоху може згнити

Відварили картоплю – не виливайте воду. Як вона вам може стати в нагоді. Прості хитрощі