Харків повністю без світла, на ДніпроГЕС критичні пошкодження, ЗАЕС на межі блекауту через обрив лінії живлення з об'єднаною енергосистемою України та численних пошкоджень об'єктів генерації, системи передач та розподілу електроенергії в різних областях України – такі наслідки російських ударів по Україні в ніч 22 березня 2024 року.

Справді, Міністр енергетики України Герман Галущенко вже назвав ранкову атаку на українську енергетику "наймасштабнішою за останній час". При цьому найбільше постраждала Лівобережна Україна. Це Харківська, Сумська, Полтавська та Запорізька області.

"Мета - не просто пошкодити, а спробувати знову, як і минулого року, спричинити масштабний збій у роботі енергосистеми країни", - написав Герман Галущенко.

"Складна ніч для енергетики", - у свою чергу наголосив генеральний директор компанії-постачальника електроенергії Yasno Сергій Коваленко.

В енергетичній групі ДПЕК додали, що російські війська обстріляли теплоелектростанції та серйозно пошкодили обладнання.
"Серйозно пошкоджено обладнання станцій. Після закінчення обстрілів працівники підприємств оперативно розпочали усунення наслідків та відновлення роботи обладнання. При цьому ДПЕК продовжує робити все можливе для підтримки надійної роботи української енергосистеми", - заявили в компанії.
Найважча ситуація, за даними "Укренерго", у Харківській, Одеській, Кіровоградській та Дніпропетровській областях.
Разом з тим, в "Укренерго" заявили, що українська енергосистема зберегла цілісність, а диспетчерський центр "Укренерго" працює над стабілізацією її роботи.

Наразі Україна отримує аварійну допомогу з трьох країн. Паралельно тривають аварійно-відновлювальні роботи.

"Для підтримки безпечної роботи енергосистеми залучена аварійна допомога з енергосистем Румунії, Словаччини, Польщі. Аварійно-відновлювальні роботи триватимуть 24/7 до повного відновлення живлення споживачів", — йдеться в офіційному повідомленні.

Наразі споживання електроенергії вимушено обмежено лише в таких областях:

  • Дніпропетровська;
  • Донецька;
  • Кіровоградська;
  • Одеська;
  • Полтавська;
  • Сумська;
  • Харківська.

Ситуація по регіонам наступна:

Дніпропетровщина. Без світла лишаються мешканці більше 250 тис. абонентів. Ведуться роботи, щоб до кінця доби відновити електроенергію.

Така ж ситуація у Запоріжжі. Там вводяться графіки відключень електрики.

На Одещині без світла 200 тис. абонентів. В Одесі ввели графіки подачі світла.

У Полтавській області без електроенергії близько 110 тис. абонентів. Вводяться графіки відключень.

Тимчасово знеструмлено Харків. В області вводяться графіки відключень світла, аби зберегти енергосистему. Без електроенергії залишається 700 тис. споживачів.

На Сумщині вводяться графіки відключень світла.

Обмежено постачання електроенергії у Кіровоградській та Хмельницькій областях.

Читайте також:

Після потужних обстрілів росіяни сидять без світла та моляться: що відомо про удари

Вогняне пекло в Росії: подробиці нових нальотів дронів на нафтобази

Українські хакери та фахівці ГУР паралізували роботу російських держпідприємств: що відомо