Усі фермери знають, що вирощування кукурудзи може бути вкрай вигідним з економічної точки зору. Ось тільки врожайність цієї культури залежить від багатьох факторів. У тому числі від кліматичних умов, добору сім'я та часу, коли садилася кукурудза. Так, якщо посіяти зерна зарано, то вони можуть не дожити до тепла.

І справді, кукурудза відноситься до тих культур, які не переносять заморозків: якщо почати вирощувати її зарано, вона загине. Тому перед посадкою рекомендується почекати два-три тижні з моменту останнього заморожування.

Так, у теплих регіонах, де ґрунт прогрівається до +12°С вже в середині весни, у відкритий ґрунт зерна злаку можна садити у квітні. Найкращі дні для цього за місячним календарем: 5, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 16, 17, 25, 26 квітня.

На розсаду насіння кукурудзи садять на початку травня. Згідно з місячним календарем, у 2024 році для посадки сприятливі дні: 2, 3, 4, 7, 8, 9, 10, 13, 14 травня.

З середини травня та у червні садити у відкритий ґрунт кукурудзу за місячним календарем можна: 22, 23, 24, 30, 31 травня; 1, 2, 3, 5, 6, 10, 11, 19, 20, 26, 27, 28, 29, 30 червня.

До речі, найкраще вирощувати кукурудзу в легких ґрунтах, оскільки в них насіння швидше прогрівається.

Перед посадкою культури потрібно переконатися, що температура грунту піднялася до 16–18°C, інакше насіння не проросте. У регіонах із холодним кліматом при вирощуванні кукурудзи застосовується метод соляризації: ділянку покривають чорним пластиком, що утримує сонячне тепло. Це дозволяє швидше прогріти землю та вчасно отримати врожай.

Нагадаємо, що кукурудзу необхідно садити рядами, між рослинами залишають не менше 50 см. Ширина міжрядь має складати близько 100 см.

Також важливо дотримуватися таких правил:

  1. Викопай посадкові лунки завглибшки близько 7 см.
  2. Заповни їх водою і дай їй увібратися.
  3. У кожну лунку висівають по два – три насіння.
  4. Заповни лунку землею та полів ще раз.
  5. Бажано накрити посіви плівкою, а при появі сходів прибрати укриття. Серед зійшов паростків у кожному гнізді вибирають по одному найсильнішому паростку, інші проріджують.

Читайте також:

Що треба посадити поряд із болгарським перцем, щоб від урожаю ломилися кущі: секрети городників

Як правильно висадити салат на городі, щоб він не гірчив: урожай вас здивує

Є на будь-якій кухні: названі добрива, які відмінно підвищать урожай на городі