Як ми раніше й повідомляли, українське МЗС розіслало всім консульствам документ, згідно з яким запроваджуються серйозні обмеження щодо послуг для українських військовозобов'язаних за кордоном. Як відомо, такі нововведення були пов'язані з новим законом щодо посилення мобілізації в Україні.

Спочатку видання "Дзеркало тижня" опублікувало лист МЗС, в якому йшлося про наступне: з 23 квітня всі консульські послуги, крім оформлення документів для повернення в Україну, будуть недоступні.

Після цього в мережі почали з'являтися відео, зокрема з Польщі, де українці почали шикуватися у величезні черги перед центрами видачі паспортів. Примітно, що чоловікам не видають готових паспортів, оскільки єдина місцева система нібито дала збій. При цьому згаданий "збій" чомусь не торкнувся жінок і дітей – вони могли отримувати документи без проблем.

Тим часом, відомий Телеграм-канал "Оперативний ЗСУ" вже встиг опублікувати перелік консульських послуг, які стали недоступними українським військовозобов'язаним за кордоном:

оформлення та заміна закордонного паспорта, внесення даних про дітей до закордонного паспорта батьків;

посвідчення документів та нотаріальні послуги;

отримання чи відмова від громадянства;

соціальні виплати;

обмін посвідчення водія;

оформлення документів на постійне проживання за кордоном;

оформлення віз;

реєстрація актів громадянського стану (народження, реєстрація та розірвання шлюбу, реєстрація смерті, реєстрація зміни імені);

взяття на консульський облік.

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підтвердив повідомлення про зупинення надання консульських послуг українським чоловікам мобілізаційного віку, які перебувають за кордоном.

Ось що він заявив у мережі Х: