В Україні назріває нова продовольча проблема: житнє борошно стає дефіцитом, а його ціна вже майже подвоїлась.

І хоча полиці магазинів поки що не лякають українців шаленими цифрами на цінниках, це — лише завдяки самопожертві виробників.

Домашній зерновий хліб
Домашній зерновий хліб

Про ситуацію розповів віцепрезидент Всеукраїнської асоціації пекарів Олексій Пучков. За його словами, через регулярні відключення електроенергії ринок борошна буквально «захитало». Найбільше постраждало житнє — його стало мало, а ціни підскочили до небес.

"Хліб мав помітно подорожчати, але цього не сталося лише тому, що виробники вирішили тримати ціни власним коштом", — пояснює Пучков.

Пшеничне борошно теж не залишилось осторонь — воно зросло в ціні приблизно на 30%. І хоча галузь чекала, що новий урожай стабілізує ситуацію, сталося навпаки: ціна не лише не впала, а й злегка підросла.

Що далі з цінами на хліб

Пекарі попереджають: до кінця року українцям варто готуватись до нового витка подорожчань. Перший віцепрезидент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко прогнозує зростання цін на хліб ще на 5–10%.

Хліб, супермаркет, фото: hyser.com.ua
Хліб, супермаркет, фото: hyser.com.ua

Причина — класика кризового жанру: дорожчає все. Від борошна і сировини до енергоносіїв, логістики та заробітних плат.

Отже, поки пекарі героїчно тримають удар, хліб залишається «стратегічним» продуктом. Але якщо ситуація з електроенергією та постачанням не покращиться, то вже цієї зими українцям доведеться платити за буханець помітно більше.

Читайте також:

Ціновий сюрприз: один продукт раптово подешевшав в Україні майже на 20%.

Масові відключення світла та зростання цін на продукти: українців готують до нових викликів.