Кабмін змінив умови в'їзду іноземців в Україну

У зв'язку з погіршенням епідеміологічної ситуації і початком третьої хвилі коронавірусу, український уряд змінив умови перетину кордону країни. Про це йдеться в постанові Кабміну від 22 березня 2021 року.
Таким чином для перетину українського кордону громадянину іншої держави необхідно буде надати результат ПЛР-тесту, який повинен бути зроблений не більше ніж за 72 години. Також обов'язковий поліс страхування.
Згідно з документом, українці, які повертаються на територію України зобов'язані пройти 14-денну самоізоляцію. При цьому не має значення в якій карантинній зоні знаходиться країна, з якої вони повертаються. Підкреслюється, що українці, які мають ПЛР-тест з негативним результатом (зроблений не більше ніж за 2 доби), на самоізоляцію можуть не йти.
Українці віком до 12 років, водії та члени екіпажу транспортних засобів, що здійснюють регулярні перевезення та громадяни України, які здійснюють перевезення гемопоетичних стовбурових клітин для трансплантації можуть бути звільнені від проходження самоізоляції, якщо немає підстав вважати, що вони були в контакті з хворим коронавірусом. Також на самоізоляцію можуть не йти українці, які готові вакцинуватися від коронавірусу на території України і мають запрошення на вакцинацію з унікальним ідентифікатором.
Ті українці, які підлягають самоізоляції зобов'язані встановити і активувати мобільний додаток системи "Вдома". Громадяни, які не мають можливості встановити додаток, наприклад, якщо його не підтримує телефон, підлягають обсервації. Чи встановлено додаток на пристрої перевірятимуть прикордонники.