Аферисти продовжують наживатися на українцях. Цього разу довірливі громадяни ризикують втратити квартиру.

Як повідомляє видання "Сьогодні", шахраї підробляють документи на чужі квартири, реєструють на інших власників та продають.

Щоб не стати жертвою зловмисників, перш за все потрібно зберігати паперові оригінали або в сейфі, або у довіреного нотаріуса.

Ні в якому разі не можна давати фотографувати стороннім особам важливі папери.

Жертвами афери насамперед можуть стати люди, які здають свою квартиру в оренду. В жодному разі не можна залишати важливі папери в орендаря.

Краще проконсультуватися з юристом і рієлтором. З'ясувати, які документи або копії повинні бути в орендаря, а які ні.

Так мало не залишилася без квадратних метрів сім'я з Києва. Чоловік, який знімав у них квартиру, просто продав її, оскільки у нього на руках були необхідні для цього документи.

Він їх підробив і зареєстрував у нотаріуса. На жаль, як і раніше трапляються недобросовісні нотаріуси, які незаконно засвідчують документи. Або ж просто не перевіряють їх справжність.

Як відзначають фахівці, аферисти для своєї схеми вибирають специфічні об'єкти нерухомості. Наприклад, коли квартири жертв не внесені до реєстру нерухомого майна.

У свою чергу в Міністерстві юстиції радять продублювати всі документи в електронному реєстрі речових прав.

Крім цього, є спеціальний сервіс, який називається "SMS маяк". Можна його поставити собі на телефон, і коли хтось буде реєструвати заяву на право власності, вам буде приходити відповідне повідомлення.

Але і це ще не все, на даний момент в Міністерстві розробляють спеціальний додаток, який дозволить реєструвати житло, не виходячи з дому. Для внесення в електронні реєстри знадобляться тільки скан-копії документів та електронний підпис.

Раніше "Нyser" писав про те, що українці масово отримують неіснуючі штрафи.

Також наш портал повідомляв, українцям розповіли, як аферисти обманюють тих, хто шукає роботу.

Нагадуємо, українців попередили про поширення фальшивих гривневих купюр.