Соціальну допомогу від держави зможуть перерахувати вже в найближчий місяць

Про те, що про розмір субсидій можна буде судити, тільки після того, як газопостачальні компанії опублікують річні тарифи, в інтерв'ю виданню "РБК-Україна", повідомила глава Мінсоцполітики України Марина Лазебна.

На цей момент уряд тільки передбачає, скільки може коштувати "блакитне паливо" в майбутні періоди, через те, що суми субсидій безпосередньо залежать від тарифів на газ не тільки в опалювальний сезон. Дарма що, в січні цього року соціальне відомство відчувало серйозні навантаження на свій бюджет, після того, як уряд обмежив ціну до 6,99 гривні за один кубометр газу, суми витрат на субсидії значно знизилися.

Субсидія. Скріншот з відео на Youtube
Субсидія. Скріншот з відео на Youtube
Субсидія. Скріншот з відео на Youtube

Таким чином, квітень є останнім місяцем опалювального сезону, і в Міністерстві соціальної політики розраховують спочатку закінчити фінансування соціальної допомоги за заявками попередніх субсидіантів, і тільки потім перейти до розробки формули, за якою будуть розраховувати вартість майбутнього газового продукту. Це викликано тим, що без оприлюднення річних тарифів на енергоносій, неможливо прогнозувати точну ціну, і, відповідно, розмір субсидій.

Нагадаємо, що постачальники газу зобов'язані запропонувати побутовим споживачам річні тарифні плани на період з 1 травня 2021 року по 30 Квітня 2022 року, і вже з 25 квітня цього року опублікувати на своїх офіційних сторінках ціну на природний газ, що поставляється в рамках базового довгострокового договору. Споживачі самостійно вибирають необхідний на рік обсяг газу, і оплачують його протягом 12 місяців рівними частинами, без урахування коливань вартості на світових ринках.

До слова, раніше "Hyser" писав про те, що деякі українські постачальники газу вже опублікували нову вартість одного кубометра. Заплатити зможуть далеко не всі.

Також раніше "Hyser" повідомляв про те, хто може розраховувати на державну допомогу в оплаті комунальних послуг.

А до цього "Hyser" розповідав про те, що "Нафтогаз" вже опублікував список тих, хто найбільше заборгував за постачання "блакитного палива".