У Пенсійному фонді відзвітували про серйозні втрати коштів

Коронавірусна інфекція і пов'язаний з нею карантин серйозно вдарили не тільки по українських підприємцях, а й по державі. Оскільки фізичних осіб-підприємців та інших самозайнятих громадян довелося звільнити від виплати соціального внеску на час посиленого карантину, Пенсійний фонд України недоотримав 4 мільярди гривень. Про це інформаційному порталу "РБК-Україна" розповіла голова Міністерства соціальної політики Марина Лазебна.

Лазебна розповіла, що в її Міністерстві розробили карту соціальних груп, щоб мати чітке розуміння того, кому і чим допомагає Мінсоцполітики. На основі цієї карти вийшло зрозуміти, хто допомоги потребує сильніше, а кого в нові програми соціальної підтримки можна не включати.

Як приклади Лазебна навела фізосіб-підприємців, які зупинили діяльність, проте не змогли отримати допомогу в центрах зайнятості. Для таких категорій громадян у Міністерстві соціальної політики розробили соціальну програму допомоги на дітей.

Крім цього, в Мінсоцполітики прийняли рішення про те, щоб звільнити підприємців першої та другої категорії, А також інших самозайнятих українців від виплати соціального внеску, одночасно нарахувавши їм періоди невиплати до страхового стажу.

З боку міністерства це було усвідомленим рішенням, там розуміли, що додаткових коштів до Пенсійного фонду України не надійде. В результаті цей обійшлося ПФУ в 4 мільярди гривень, однак це, за словами Лазебної, не головне.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що 31 березня в Україні закінчиться дія обмеження ціни на кубометр газу, яке уряд встановив у лютому поточного року. Стало відомо, які постачальники вже підняли ціни.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що українці з нетерпінням очікують, коли постачальники газу опублікують річні тарифи, щоб зрозуміти, на який розмір субсидій вони зможуть розраховувати.

Також "Hyser" писав, що український уряд продовжує підвищувати пенсійні виплати, у зв'язку з чим з одним з підвищень працюючі пенсіонери зіткнуться вже 1 квітня поточного року.