У Кабміні прийняли рішення про зміну алгоритму індексації доходів

Такі поправки схвалили на засіданні уряду, у середу, 31 березня 2021 року, згідно зі змінами до "Порядку проведення індексації грошових доходів населення".

Цією резолюцією врегулювали питання щодо здійснення процесу індексації доходів, що стосуються ситуацій, коли зміна грошового доходу трапилася не з перших чисел місяця. Таким чином індексація буде розраховуватися, виходячи з календарного місяця, але виплачуватися тільки згідно з відпрацьованими днями.

Варто уточнити, що також буде визначатися, чи не перевищує щомісячна індексація розміру підвищення заробітної плати. У тому випадку, якщо збільшення зарплати вже відбулося, то індексація торкнеться тільки періоду до підвищення оплати праці. Для цього розмір місячної індексації потрібно поділити на загальне число буднів в місяці, після чого помножити на кількість реальних відпрацьованих днів до того, як відбулася зміна доходу в більшу сторону.

Зарплаты в Украине растут.
Зарплати в Україні. Фото: скріншот YouTube-відео.

Зокрема, зарплата працівника до 17 грудня минулого року становила 5 250 гривень, але після 17 грудня зросла до 6 000 гривень. Співробітнику провели індексацію в розмірі 70,37 гривні, з розрахунку враховує величину індексу зростання споживчих цін в 3,1 відсотка, спираючись на офіційний прожитковий мінімум для працездатних громадян на грудень минулого року у 2 270 гривень(2 270 * 3,1 / 100 = 70,37). Однак, бо сума підвищення зарплати в грудні(6 000 - 5 250 = 750 гривень) перевищила суму індексації, яка склала в цьому місяці 70,37 гривні, то після 17 грудня дана індексація не буде виплачуватися. Але після 17 грудня розмір індексації складе 31,99 гривні(70,37 / 22 робочих днів у грудні 2020) * 10 відпрацьованих днів до 15 грудня.

Повна версія засідання уряду доступна трохи нижче.

До слова, раніше "Hyser" писав про те, що держава бажає контролювати всі доходи своїх громадян.

Також раніше "Hyser" повідомляв про те, що у столиці України можуть оголосити "комендантську годину".

А до цього "Hyser" розповідав про те, що у Кремлі пообіцяли чергову ескалацію на Донбасі.