В Україні планують ввести кримінальну відповідальність за насильство або погрози на адресу медиків

В Україні можуть ввести кримінальну відповідальність за погрози або насильство щодо медичних працівників. Відповідний законопроєкт №5124 підтримали члени Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування. Про це стало відомо в ході засідання комітету, яке транслювалося в facebook.

У ході засідання 10 членів Комітету підтримали законопроєкт №5124, а 4 парламентарі не голосували.
"Підтримати проєкт закону... №5124 доопрацьований і запропонувати комітету з питань правоохоронної діяльності, визначеному головним з підготовки цього законопроєкту, рекомендувати ВР у першому читанні прийняти його за основу", - йдеться в рішенні.
У разі прийняття даного законопроєкту за загрозу вбивства медика можна догодити за ґрати на 2 роки. У разі умисного нападу на медичного працівника та нанесення травм легкої або середньої тяжкості зловмиснику загрожує позбавлення волі строком до 5 років. За нанесення важких травм покарання суворіше: від 5 до 12 років в'язниці.
Варто зазначити, що з 1 квітня в Україні запрацювала програма медичних гарантій на 2021 рік, що включає в себе нові медичні послуги. Одним з нових пакетів послуг передбачається супровід пацієнтів з туберкульозом у свого сімейного лікаря. Нововведення стосується, тільки тих хворих, які не виділяють бактерії і не можуть заразити оточуючих. Також вводяться мобільні психіатричні бригади для надання медичних послуг за адресою пацієнта.
Також портал Hyser інформував, що в Україні істотно піднімуться тарифи на медичні послуги. Зокрема подорожчають пологи, а також надання допомоги новонародженим вагою менше 1500 грамів.