Головні новини за четвер, 1 квітня, в щоденному дайджесті від порталу Hyser.

Заява Зеленського

Зеленський відреагував на провокацію з боку РФ і загострення на Донбасі.

За словами Володимира Зеленського, на цей час він би розділив питання війни та миру на два пункти — про Донбас і нарощування військової присутності РФ на кордоні з Україною.

Володимир Зеленський хоче повернутися до умов, коли припинення вогню на Донбасі діяло найбільш ефективно і вважає військові навчання російських військ уздовж українського кордону тиском. Але він упевнений, країна готова до провокацій ворога.

Президент пообіцяв, що влада країни не буде зупинятися і домовиться про перемир'я "як про найшвидший тактичний крок".

На пенсію у квітні по-новому

В Україні змінили вимоги до стажу, а також пенсійний вік жінок зрівнявся з чоловічим.

З 1 квітня 2021 року в Україні набули чинності нові вимоги до мінімального стажу, який необхідний для виходу на заслужений відпочинок.

Пенсійний вік українок, які виходять на заслужений відпочинок за віком на загальних підставах, піднявся до 60 років і зрівнявся з пенсійним віком чоловіків. При цьому вийти на пенсію вдасться тільки тим, хто по досягненню 60 років набрав не менше 28 років стажу.

Весняний призов

У Генштабі оголосили про початок весняного призову 2021 року.

Весняний призов в Україні, відповідно до указу президента Володимира Зеленського, починається в четвер, 1 квітня. Триватиме він два місяці, до червня поточного року. За цей період на строкову військову службу в ЗСУ планують призвати 14 246 українців.

Так, 6 500 осіб відправляться служити безпосередньо в Збройні Сили України, ще 600 осіб відправляться в Державну спеціальну службу транспорту. Національна гвардія поповнить свої ряди 4 646, а Державна прикордонна служба — 2500.

Подорожчання Інтернету

Українські провайдери збираються підняти ціни на Інтернет у другій половині поточного року.

За словами представника "Павутина-ТЕЛЕКОМ", Олександра Арутюняна, вартість фіксованого широкосмугового Інтернету, швидше за все, зросте вже влітку 2021 року, орієнтовно на 7-10 відсотків.

При умовній швидкості в 100 мегабіт в секунду, тарифний план може подорожчати до 270 гривень на місяць, якщо не більше.

Дощі в кінці тижня

Синоптики попередили про негоду, яка накриє Україну з 2 квітня.

Вже з 2-го квітня градуси помітно знизяться, в більшості регіонів пройдуть дощі, а місцями навіть мокрий сніг. Негода спостерігатиметься також і на вихідних.