Цей Великдень українці також святкуватимуть в умовах карантинних обмежень

Про те, яких протиепідемічних правил обіцяють дотримуватися священнослужителі, і які можливі заходи передбачили для вірян в уряді, пише новинний портал "Обозреватель".

Зокрема, в секретаріаті єпископа римо-католицької церкви Закарпаття повідомили, що під час Великодня, який випав цього року на 4 квітня, в храмах не повинно знаходитися більше однієї людини на 10 квадратних метрів. Однак, визначати кількість допущених вірян будуть самі священники.

Варто зазначити, що Закарпаття вже близько місяця, як перебувати в "червоній" карантинній зоні, де заборонена робота міського громадського транспорту, робота закладів громадського харчування, кінотеатрів, нічних клубів тощо. А щоб уникнути зайвого контакту, можливе ведення й онлайн-трансляцій служб їх храмів, але поки невідомо, як до цього поставилися традиційні католики.

Зауважимо, що в Римі сьогоднішня великодня служба, як і у 2020 році, проходила в урізаному форматі: на неї допустили тільки близько 200 осіб замість майже 10 000, як було раніше і які може вмістити католицький собор. Також, Релігійний Захід почався на 2 години раніше, ніж зазвичай, щоб віряни змогли повернутися додому до 10 години вечора, через те, що у Ватикані, як і в і решті Італії введено комендантську годину.

Втім, також не зовсім ясно, як пройде святкування і православної Пасхи, яка в цьому році випаде на 2 травня. Київські священнослужителі обіцяють досягти консенсусу на спеціальній комісії, яка повинна зібратися в кінці квітня. Цілком можливо, що аналогічні збори пройдуть і в інших регіонах України. Передбачається, що священники все ж почують доводи розуму, і побажають провести релігійні обряди поруч з храмами, і з дотриманням всіх протиепідемічних правил.

До того ж що в столиці України до 16 квітня включно діють посилені карантинні обмеження, які поширюються і на релігійні заклади, а не тільки на розважальні. Дозволяються збори, тільки в тому випадку, якщо на одну людину виділяється 10 квадратних метрів, обов'язково носіння засобів індивідуального медичного захисту і наявність засобів санітарної обробки.

Список обмежень "червоної" карантинної зони:

Карантинні обмеження "червоної" зони. Фото: moz.gov.ua
Карантинні обмеження "червоної" зони. Фото: moz.gov.ua

Ймовірно, що місцева влада буде все ж рекомендувати проводити служіння онлайн, оскільки медичні установи в "червоних" зонах вже не справляються з числом госпіталізованих, а масові заходи тільки посприяють подальшому поширенню коронавірусної інфекції. Так що повноцінне святкування Великодня в церквах можливо тільки в населених пунктах "помаранчевої" зони.

До слова, раніше "Hyser" писав про те, що у МОЗ оновили перелік "червоних" карантинних зон.

Також раніше "Hyser" повідомляв про те, що Володимир Зеленський звернувся до народу України, з нагоди святкування католицького Великодня.

А до цього "Hyser" розповідав про те, що у Мережу потрапили кадри перекидання російської військової техніки до кордону України.