Російська Федерація продовжує передислокацію збройних сил до кордону з Україною

Про те, чи існує реальна загроза російської інтервенції, як реагує уряд України та західні партнери, а так само що припускають експерти, пише новинний портал "Обозреватель".

Нагадаємо, що 30 березня, Головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак, попередив про те, що РФ продовжує накопичувати війська біля наших кордонів: поблизу від Луганської та Донецької областей і в анексованому Криму. Зокрема, на Кримському півострові помічено десятки одиниць артилерії 152 калібру, а в Ростовській, Воронезькій і Брянській областях Росії зафіксували пересування близько 53 батальйонних тактичних груп, що обґрунтовується РФ військовими навчаннями "Захід 2021".

Українська розвідка припускає, що Росія запланувала глобальні провокації, які дозволять перемістити свої війська вглиб нашої території, виправдовуючи ці дії "захистом російських громадян", які отримали паспорти країни-агресора на територіях так званих "ЛНР" і "ДНР".

Конфлікт на Донбасі. Фото: скріншот YouTube-відео.
Конфлікт на Донбасі. Фото: скріншот YouTube-відео.

Але прессекретар Володимира Путіна, Дмитро Пєсков заявив, що подібні маневри військ РФ "нікого не повинно турбувати". На що Президент України Володимир Зеленський відповів, що Кремль, як завжди, тільки намагається створити відчуття загрози. Однак, в РНБО вже приступили до розробки можливих варіантів реагування на загарбницькі дії Росії.

Зазначимо, що за інформацією, що надійшла від глави МЗС України Дмитра Кулеби, наш уряд, спільно з Францією і Німеччиною(учасниками "нормандського формату") продовжує робити все можливе, щоб примусити Росію до добровільного продовження переговорного процесу, і запобігання ймовірної ескалації збройного конфлікту на Донбасі.

Але все ж очікування наших західних партнерів не так оптимістичні: Командування збройних сил США в Європі вже оголосило підвищену бойову готовність, а глава Міноборони США Ллойд Остін підкреслив, що при загостренні ситуації на сході нашої країни, Америка допоможе зупинити агресивні дії Росії. Трохи пізніше, такі наміри підтвердив і президент США Джозеф Байден.

Втім, думки військових експертів розділилися. Наприклад, колишній головнокомандувач ЗСУ Віктор Муженко вважає, що подібні випадки з провокаціями РФ виникають час від часу, в період коли сусідня країна намагається чинити тиск на світову спільноту, а вторинною метою агресора є просте наведення панічних настроїв в українському соціумі.

За словами ж російського військового експерта, Павла Фельгенгауера, до середини весни цілком можливий наступ Збройних сил РФ, а активний етап очікується вже до травня. Імовірність агресивних дій Росії викликана тим, що в Кремлі припускають, що це захід, а не вони ведуть гібридну війну, а через те, що Україна продовжує протистояти росіянам, з їхньої точки зору, перший удар цілком виправданий.

Однак, варто врахувати, зараз РФ навряд чи економічно готова до чергової фази наступу, та й наша армія має зовсім інший рівень підготовки та технічного забезпечення, ніж у 2014 році. Але час покаже, чого насправді варта думка як нашого уряду, так і військових експертів.

До слова, раніше "Hyser" писав про те, що У мережі з'явилися перші кадри, на яких видно, куди РФ переміщує військову техніку.

Також раніше "Hyser" повідомляв про те, що Лукашенко також вирішив взяти участь у військових маневрах. За 50 кілометрів від кордону з Україною помічена колона БТР збройних сил Білорусі.

А до цього "Hyser" розповідав про те, що Володимир Зеленський провів "таємну нараду" з генералами ЗСУ та розвідкою.