У Міністерстві соціальної політики розповіли про мінімальну та максимальну пенсію

В Міністерстві соціальної політики відкрили нову інформацію щодо максимальної та мінімальної пенсії в нашій країні, а також пояснили, як надалі стаж впливатиме на виплати пенсіонерам. Про це повідомляє iнформаційний портал "Слово і Діло".

Глава Мінсоцполітики Марина Лазебна розповіла, що понад 1,8 мільйона одержувачів пенсії отримають виплати в розмірі менше 2 тисяч гривень. Незважаючи на те, що це означає, що величезна кількість українців проживають за межею бідності, варто також відзначити, що в минулому році менше 2 тисяч отримувало більш ніж в два рази більше пенсіонерів — 4,2 мільйона пенсіонерів. Лазебна такий прогрес описала як Переклад більшої частини пенсіонерів за цю "ганебну рису", і заявила, що робота в цьому напрямку триває.

Варто також згадати, що в квітні минулого року президент Зеленський просунули ініціативу, згідно з якою всім пенсіонерам, у яких пенсія нижче 5 тисяч гривень, була видана одноразова допомога в розмірі однієї тисячі гривень.

Міністр соціальної політики пояснила, яким чином вважається стаж для отримання пенсії. Так, до стажу до 2000 року враховується роки, проведені в службі в армії і витрачені на навчання у вищих навчальних закладах. Стаж з 2000 року враховується тільки в тому випадку, якщо за нього був внесений страховий внесок, тобто за принципом страхової солідарної системи.

Що стосується розміру пенсії, то, наприклад, 1769 гривень отримують ті українці, у яких немає робочого стажу. Ті, у кого стаж повний, можуть претендувати вже на 2200 гривень. Пенсіонери з повним страховим стажем старше 65 років отримують 2400 гривень. Одержувачі виплат старше 80 років отримують 2600 гривень. За словами Лазебної, це означає, що у кожної вікової групи є своя мінімальна пенсія.

Лазебна висловилася і з приводу індексації пенсій. Вона вважає, що перерахунок пенсій повинен проводитися за єдиним уніфікованим правилом для всіх українців, тобто не повинно бути ситуацій, коли мінімальні пенсії індексують, а максимальні — ні.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що глава Мінсоцполітики Марина Лазебна розповіла, як будуть видаватися гроші на безкоштовний проїзд.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Пенсійний фонд України відзвітував перед пенсіонерами про те, як просувається збір коштів на виплату пенсій.

Також "Hyser" писав, що у травні в силу вступлять річні тарифи на газ. В уряді пояснили, що це означає.