За стандартні похорони ритуальні агентства вимагають додаткову оплату

Про те, що організатори похорону намагаються заробити на смертях своїх співгромадян якомога більше, посилаючись на уявні постанови Міністерства охорони здоров'я, пише видання "Апостроф".

Нагадаємо, що ще у квітні минулого року МОЗ затвердив вказівки, згідно з якими, тіла померлих повинні оброблятися дезінфекційним розчином, і поміщатися в герметичний пакет. Повний список рекомендацій опублікований на офіційному сайті МОЗ України.

Однак, вже в серпні ще однією постановою відомства охорони здоров'я, № 44, внесли зміну, якою прибрали необхідність поховання померлих від коронавірусної інфекції в непроникних мішках, за винятком випадків з надмірним утворенням біологічної рідини.

Втім, співробітники моргів і ритуальних служб не припинили оголошувати заборони, і зловживати своїм становищем, але оплату вимагають повз основної каси. Зокрема, з подібною організацією похорону зіткнувся житель Києва, Денис, у якого за невеликий проміжок часу від коронавірусу померло двоє родичів. І хоча вимоги про поховання в герметичному мішку все ж озвучили, за скасування таких дій довелося доплатити деяку суму.

Правила похорону померлих від коронавірусу. Фото: скріншот YouTube-відео.
Правила похорону померлих від коронавірусу. Фото: скріншот YouTube-відео.

Зазначається, що за похорон у Києві, з відкритою кришкою труни, беруть близько 12 000 гривень, у Черкасах за підготовку тіла до поховання запросять 2 000 гривень(у закритій труні). Однак, після "скромної" оплати, ніяких обмежень на кількість скорботних родичів, всупереч нібито можливості зараження, на похоронах вже не пред'являть.

Журналісти "Апострофа", після того, як обдзвонили кілька ритуальних контор, з'ясували, що в Києві, Одесі та Харкові, вже немає ніяких особливих вимог до поховання померлих від коронавірусної інфекції. Але все ж, сума може бути на 1 000 -1 500 гривень більше, через необхідність проведення дезінфекції приміщень та автотранспорту, де знаходитиметься тіло померлого.

Таким чином, звичайні похорони в Одесі або Києві, на 15 - 20 осіб, можуть обійтися в суму від 15 000 до 20 000 гривень. Сюди вже входить труна, транспортування тіла, вартість місця на кладовищі, хрест на могилу, траурний вінок і плечова бригада. А неофіційно доведеться оплатити послуги санітарів моргу - від 1 000 до 3 000 грн; копальники могил, крім офіційних 3 000 - 4 000 гривень можуть попросити ще від 1 000 до 2 000 гривень. І це ще в тому випадку, якщо адміністрація кладовища погодиться прийняти тіло померлого від коронавірусу, що натякає на додаткову статтю витрат.

До слова, раніше "Hyser" писав про те, що у ВООЗ не рекомендують комбінувати антикоронавірусні вакцини від різних виробників.

Також раніше наш портал повідомляв про те, що у столиці України можуть ввести комендантську годину.

А до цього ми розповідали про те, що одна з областей України покинула "червоний" карантинний список.