Володимир Зеленський ініціював ліквідацію ОАСК

Глава держави Володимир Зеленський прийняв рішення про ліквідацію Окружного адміністративного суду Києва і подав до Верховної Ради відповідний законопроєкт. При цьому президент відзначив даний документ як невідкладний. Про це йдеться в повідомленні пресслужби Офісу президента.

В офісі президента нагадали, що згідно з частиною другою статті 125 Конституції України глава держави може вносити в Раду проєкт закону, яким може створюватися, реорганізовуватися або ліквідуватися суд.

Володимир Зеленський заявив, що вносить до Верховної Ради законопроєкт про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва, тому що цей орган влади "не зміг повернути до себе довіру". Президент зазначив, що суд відзначився низкою скандалів і дивних рішень, які далекі від справедливості.

Гарант зазначив, що даний орган влади може все лише одним рішенням перекреслити всі досягнення уряду і необхідні для країни реформи, тому він повинен бути ліквідований. При цьому Зеленський додав, що ОАСК було надано достатньо часу, щоб повернути до себе довіру суспільства і держави, однак цей шанс не був використаний і тепер рішення може бути лише одне - повна ліквідація.

Водночас президент прозоро натякнув, що це не останній суд, який буде ліквідовано. Він зазначив, що дане рішення потрібно сприймати як "сигнал будь-якому суду, який зрадив повагу до закону".

В офісі президента додали, що запит українського народу на справедливість Стара судова система виконати не може. Вона втратила довіру українців, тому Володимир Зеленський прийняв рішення про її повне очищення.