Глава Білого дому Джо Байден підписав указ про введення нових санкцій відносно Російської Федерації. Причиною стали хакерські атаки й втручання в президентські вибори.

Така інформація з'явилася на офіційному сайті Білого дому.

У повідомленні йдеться про те, що обмежувальні заходи вводяться проти суверенного боргу Росії, а також 32 російських фізичних осіб і організацій.

Крім цього, наголошується, що уряд Америки висилає з Вашингтона десять російських дипломатів.

Також, фінансовим установам США з 14 червня заборонена пряма покупка боргових цінних паперів у Центрального банку, Мінфіну та Фонду нацдобробуту РФ. Тобто американські інвестори більше не зможуть купити Російські держоблігації.

Таким чином США можуть впливати на внутрішній борг Росії, у разі необхідності.

Також під санкції потрапили шість російських технологічних компаній, які, за даними США, надають підтримку російським спецслужбам і вісім фізичних і юридичних осіб, винних в окупації Криму.

Вашингтон також офіційно назвав Службу зовнішньої розвідки Росії організатором широкомасштабної хакерської атаки SolarWinds проти урядових установ США.

Як відомо, ще на початку грудня минулого року авторитетне зарубіжне видання Reuters повідомило, що хакери зламали систему Міністерства фінансів США та Національного управління з телекомунікацій та інформації та викрали дані.

За їхніми даними, за атакою стоїть кібергрупування, яке підтримує неназваний іноземний уряд. Пізніше атаку зв'язали з діяльністю хакерської групи APT29 або Cozy Bear, яку частково звинувачують у зв'язках зі Службою зовнішньої розвідки РФ.

Злом стався через сервер оновлень системи управління продуктами SolarWinds Orion Platform (її версії 2019.4 - 2020.2.1 HF1). Постраждали майже всі державні установи США.

Після того, що сталося Національний координаційний центр кібербезпеки при РНБО України попередив про високий рівень кіберзагрози в Україні через масштабну кібератаку в США.

Раніше "Нyser" писав про те, що у разі повномасштабного вторгнення РФ в Україну, західні країни підготували економічні важелі тиску на країну-агресора.

Також наш портал повідомляв, Росія готується до заборони банківських карток Visa і MasterCard.

Нагадуємо, в РНБО прийняли рішення застосувати жорсткі санкції щодо 27 колишніх чиновників.