В Україні прийнято новий закон, згідно з яким чоловіки мають право взяти відпустку на два тижні при народженні дитини, а також на рівних з дружиною піти в декрет на три роки.

Відповідний законопроєкт №3695 Верховна Рада України підтримала 269 голосами. Документ ухвалили у другому читанні.

Як відомо, раніше чоловіки могли піти у відпустку по догляду за дитиною тільки в тому випадку, якщо їх делегує дружина (мама малюка). Тобто, жінка повинна надати довідку, що виходить на роботу, а потім чоловікові дозволять піти в декрет. Новий законопроєкт змінює ці правила.

Які зміни внесли до законодавства:

- будь-який з батьків може оформити відпустку на три роки по догляду за дитиною на рівних умовах;

- вводиться додаткова відпустка для чоловіків терміном 14 днів при народженні дитини за рахунок роботодавця.

Важливо: двотижневу відпустку можна взяти протягом трьох місяців з дня народження дитини.

Відпусткою зможе скористатися:

- чоловік, дружина якого народила дитину;

- батько дитини в разі, якщо він не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір'ю дитини, але вони живуть разом і пов'язані спільним побутом;

- бабуся чи дідусь, або інші повнолітні родичі дитини, які фактично доглядають за дитиною, якщо мати (батько) дитини є одинокою матір'ю (батьком).

Крім того, гендерне питання вирівняли й по скороченому робочому дню. Тепер право на це мають як тато, так і мама дитини до 14 років або дитини з інвалідністю.

Ініціатор документа, нардеп від "Слуги народу" Марина Бардіна в інтерв'ю виданню Obozrevatel повідомила, що зараз в Україні багато молодих сімей живуть за такою моделлю, коли чоловіки активно долучаються до догляду за дітьми й більше того, бажають піти в декрет замість матері.

Перша леді України Олена Зеленська на своїй офіційній сторінці в Instagram зізналася, що дуже чекала прийняття цього законопроєкту. Адже, на її думку, це перший важливий законодавчий крок для розвитку відповідального батьківства в Україні.

"Для дитини - це можливість відчути тепло і турботу обох батьків з перших днів життя. Для чоловіка - це можливість ближче познайомитися з дитиною і встановити особливий батьківський контакт. Для матері - це велика підтримка. А з точки зору рівності прав - це перемога і для чоловіків, і для жінок в питанні поєднання трудової діяльності з сімейними обов'язками ", - зазначила Олена Зеленська.

Раніше "Нyser" писав про те, що через об'єднання органів соціального страхування України, виплати лікарняних та декретних можуть затримати на три місяці.

Також наш портал повідомляв, чи зможуть українці відпочити за кордоном і що таке "зелені паспорти".

Нагадувати, Фонд соцстрахування (ФСС) знову зіткнувся з нестачею коштів.