Якщо з'явиться гостра потреба, народні депутати у Верховній Раді України будуть готові ввести воєнний стан. Але на цей час такої необхідності немає.

Про це заявив спікер парламенту Дмитро Разумков в інтерв'ю для "4 каналу".

Голова ВРУ підкреслив, що такий крок буде підтриманий, тільки якщо для цього виникнуть відповідні умови й буде реальна необхідність.

"Умови чітко визначені - це схвалення Указу президента. Але на сьогодні підстав для введення воєнного стану немає", - запевнив він.

Також Дмитро Разумков зазначив, що нардепів даремно критикують, адже в питаннях, що стосуються пандемії, ВР завжди діє швидко, при цьому приймаючи виважені та потрібні для країни рішення.

"Багато нас критикують, але, як показала практика в боротьбі з пандемією, за Верховною Радою затримки не було. Ми не гальмували цей процес жодного разу. Навпаки дуже часто потім виправляли чиїсь помилки та врегулювали питання досить швидко", – підкреслив голова Верховної Ради.

Дмитро Разумков пояснив, що процедура введення воєнного стану схожа з мобілізацією і нагадав, що попередні її хвилі відбувалися наступним чином: приймався указ президента, і в той же день засідала Верховна Рада, щоб підтримати його.

В указі президента Про введення воєнного стану обов'язково повинна бути обґрунтована необхідність такого правого режиму, а також межі території, на яку він поширюється, час введення і термін, протягом якого він буде діяти.

Зазначимо, воєнний стан - це особливий правовий режим, який запроваджується або на території всієї України, або в окремих її регіонах.

Особливість цього правового режиму полягає в тому, що органи державної влади, військове командування, військові адміністрації та органи місцевого самоврядування отримують повноваження, які необхідні для запобігання загрози, яка має місце.

Крім того, зазначені органи отримують повноваження щодо обмеження конституційних прав і свобод людини, прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням терміну дії цих обмежень.

Раніше "Нyser" писав про те, що у Києві критична ситуація з коронавірусною інфекцією.

Також наш портал повідомляв, Максим Степанов зробив важливу заяву щодо третьої хвилі коронавірусу.

Нагадуємо, МОЗ склав список тих, кому заборонено вакцинуватися.