Обсяги виробництва яєць в Україні в поточному році істотно знизилися і це може вплинути, що ціна на них підніметься майже вдвічі.

Ціна за десяток яєць може досягти близько 40 гривень, пише "Апостроф".

За словами аналітика асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Світлани Лівтін подорожчання продукту може відбутися вже наступного місяця. Експерт вважає, що ціна може досягти піку, починаючи з серпня місяця і українці побачать на ціннику лютневу ціну рівну 40 гривням. Така ціна, швидше за все, протримається до наступної весни.

У зв'язку з рекордним зниженням виробництва продукції ціна на яйця на початку року вже підвищилася на 25% і буде підвищуватися і далі.

Як відомо, виробництво яєць тісно прив'язане до цін на кормові культури для птиці. А кормові в 2021 році подорожчали на 60%. Це призвело до того, що, без підвищення цін, при виробництві яєць аграрії працювали б собі у збиток.

Відзначається, що в нашій країні такого не спостерігалося вже близько 20 років.

Крім того, існує ще один фактор, який спровокував подорожчання. Йдеться про експорт. У 2021 році він знизився майже в два рази.

Литвин каже, що тільки в червні на основні кормові культури такі, як пшениця і кукурудза ціна піднялася на 60%, але ціна на яйця в тому ж місяці знизилася в порівнянні з ціною червня минулого року на 5-7%. В даних умовах, вважає експерт, виробникам складно працювати через високий рівень збитковості.

Раніше Hyser писав про те, що експерти попереджають українців про чергове подорожчання автомобільного пального.

Також Hyser повідомляв, що українців попередили про зрив опалювального сезону і нечувані суми в платіжках.

Нагадаємо, що експерт розповів, як виростуть платіжки за комуналку і до чого готуватися.