Українські пенсіонери можуть заповідати свої пенсії

Українці беруть участь у накопичувальній системі пенсійного страхування мають право вільного вибору одного з видів довічних пенсій. Про те кому пенсіонери можуть заповідати свою довічну пенсію, йдеться в законі "Про загальнообов'язкове пенсійне страхування"у редакції від 01.07.2021.

Довічна пенсія являє собою договір страхування укладений між Учасником накопичувальної системи пенсійного страхування і страховою організацією відповідно до законодавства про страхову діяльність і з урахуванням всіх необхідних вимог. Відзначається, що при укладенні договору українець може вільно вибрати один із запропонованих видів довічної пенсії.

Всього в Україні існує три види довічних пенсій: довічна пенсія з встановленим періодом, довічна обумовлена пенсія, довічна пенсія подружжя.

Довічна пенсія з встановленим періодом являє собою виплати, які щомісяця здійснюються Пенсіонеру протягом його життя (не менше ніж протягом 10 років з її призначення). У разі смерті одержувача пенсії право отримувати виплати переходить до спадкоємців, якщо такі вказані в договорі або ж вони будуть визначені відповідно до Цивільного кодексу України.

Довічна обумовлена пенсія також є щомісячною виплатою Пенсіонеру, протягом його життя. Якщо на момент смерті пенсіонер в загальному отримав суму меншу, ніж зазначено в договорі, то різниця виплачується спадкоємцям, як і у випадку з пенсіями з встановленим періодом.

У випадку з довічною пенсією подружжя, виплати після смерті пенсіонера переходять його дружині або чоловікові за умови досягнення пенсійного віку. Виплати здійснюються щомісяця протягом життя.