Новина про обов'язкову верифікацію для деяких категорій пенсіонерів в Україні застала багатьох зненацька. У відповідь на запитання читача про порядок перевірки громадян, які мешкають за кордоном, Пенсійний фонд зробив деякі роз'яснення.

Про це пише «napensii»

"Добридень! Підкажіть, чи потрібно проходити верифікацію громадянам, які перебувають за кордоном і як це зробити? Заходив на портал Пенсійного фонду, але не бачив там такої опції», – поцікавився чоловік.

Варто зазначити, що у ПФУ не змусили пенсіонера довго чекати і дали йому роз'яснення:

Якщо одержувач пенсії є вимушеним переселенцем 2014 року народження, то йому необхідно пройти ідентифікацію через АТ «Ощадбанк».

Громадянам, які перебувають за кордоном та одержують пенсії від банківських установ України, ідентифікація необхідна при зупиненні виплати пенсії. У цьому випадку громадянам слід зробити наступні кроки:

Зверніться до консульства чи посольства та отримайте документ, що підтверджує, що вони живі.

Подати заяву про відновлення пенсії разом із завіреними копіями (консульською установою або нотаріусом у країні проживання) паспорта, ідентифікаційного коду та будь-яких документів, що підтверджують статус біженця або тимчасовий притулок.

Надішліть ці документи поштою до територіального органу Пенсійного фонду України.

"Якщо одержувач внутрішньо переміщена особа 2014 року, то необхідно проходити ідентифікацію через АТ Ощадбанк. Громадянам, які перебувають за кордоном та отримують пенсію у банківських установах, що знаходяться на території України, слід проходити ідентифікацію, коли виплату припинено. У такому разі слід звернутися до консульства чи посольства та отримати документ про підтвердження в живих та із заявою на відновлення пенсії та копіями завіреними консульською установою або нотаріусом тієї держави, в якій проживає особа, паспорти та ідентифікаційного коду та документа, що підтверджує статус біженця тощо. п., що людина має тимчасовий притулок, направити поштою до територіального органу Пенсійного фонду України", - відповіли експерти ПФУ.

Дане роз'яснення містить рекомендації щодо процедури перевірки для пенсіонерів, які проживають за межами України та отримують пенсії від українських банків. У ньому наголошується на важливості дотримання вимог перевірки для забезпечення подальшого отримання пенсійних виплат.

Читайте також:

ЗМІ розповіли, як міністр екології Руслан Стрілець міг стати фігурантом кримінальної справи через зниклі гектари заповідників

Цього року субсидію нарахують автоматично та без головного болю: кого це торкнеться

Жаль, що таке зараз не роблять для села: як виглядав рідкісний ЗАЗ "Таврія" італійської збірки