Невблаганно опускається вниз стовпчик термометра, вказуючи на настання холодної зими. Квітникарі та любителі троянд розуміють, що не зможуть затримати цвітіння пізніх сортів троянд, але є можливість зберегти їх до наступного сезону.

Докладніше про те, чим у жодному разі не можна утеплювати троянди на зиму, читайте у нашому матеріалі.

Деякі види троянд, включаючи китайські, бурбонські та чайні, не вимагають укриття навіть у найсильніші морози. Вони цвітуть раз на сезон і завершують зростання рано, їхня деревина встигає повністю визріти до осені. Однак сучасні сорти троянд, що квітнуть з початку літа до глибокої осені, потребують укриття.

Наприкінці жовтня або на початку листопада (залежно від погоди) необхідно видалити все листя з троянд. Вони не повинні бути приховані, тому що продовжать випаровувати вологу. Видаліть усі незрілі, слабкі та хворі гілки, які можуть не витримати морозів. Зберіть опале листя і спалить його, щоб уникнути поширення патогенів і шкідників.

Для різних сортів троянд потрібні різні обрізки. Обріжте пагони на чайно-гібридних, поліантових, флорибундних та мініатюрних трояндах на половину їх довжини. Для плетистих великоквіткових та чагарникових троянд, які цвітуть повторно і вимахують на 1,5 – 2 метри за сезон, достатньо обрізати на третину. Дрібноквітковим плетистим трояндам досить прищипнути точку зростання.

Щодо підгортання троянд думки квітникарів розходяться. При підгортанні ми основу куща засипаємо сухою землею, компостом або перегноєм, створюючи шар заввишки не менше 30 см. Це допомагає зберегти більшу кількість бруньок. Не рекомендується використовувати чистий торф, тирсу або пісок під час підгортання, оскільки вони швидко вбирають вологу і можуть викликати утворення крижаної кірки навколо кущів.

Найкращу зимівлю троянд гарантує їхнє перебування в замороженому стані з моменту укриття до весни. Розбуджені зимовими відлигами рослини можуть почати зростання раніше часу і бути пошкоджені.

Сніг також служить надійним утеплювачем для троянд. Під шаром снігу температура навіть за сильних морозів не падає нижче -4 - 5°С.

Підгортання троянд можна провести у два етапи: починати з підсипання невеликої кількості землі до основи кущів у другій половині жовтня, а остаточно укрити троянди після встановлення стабільних негативних температур та промерзання верхнього шару ґрунту.

Читайте також:

Продається в будь-якій аптеці: завдяки цьому засобу ваші троянди будуть цвісти навіть восени

Троянди цвітимуть до пізньої осені: підгодуйте їх цим простим засобом з аптеки

Ви загробите всі свої троянди: названо найголовнішу помилку, яку припускаються на початку осені