З 24 лютого 2022 року в Україні запроваджено загальну мобілізацію та військовий стан. Тому всі чоловіки від 18 до 60 років можуть бути покликані для захисту країни, якщо вони придатні за станом здоров'я до виконання обов'язків і немає підстав для відстрочення. Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки здійснюють оповіщення чоловіків про заклик шляхом вручення повісток. Стало відомо, чи можуть вручати повістку без підпису через поштову скриньку.

Стало відомо, що в Україні поширена практика, коли повістки розсилаються поштою - рекомендованим листом, або просто кидаються у поштову скриньку.

Адвокат та провідний юрисконсульт Антон Маринич у коментарі РБК-Україна заявив, що повістка отримана поштою не є належним способом оповіщення військовозобов'язаних.

За словами юриста, такі папери не вважаються правильним методом оповіщення, оскільки людина має особисто розписатися в отриманні документа.

"Часто буває, що повістки приходять на пошти за старими адресами реєстрації клієнтів. Тоді або орендарі, або нові домовласники повідомляють, що їм прийшли такі документи. Повістки у поштові скриньки можуть надсилати, щоб нагадати військовозобов'язаним, що у них є обов'язок навіть без повістки в окремих випадках з'явитися в ТЦК", — пояснює адвокат.

Крім того, Антон Маринич розповів, що буде у випадку ігнорування повістки яка надійшла поштою.

Адвокат стверджує, що відповідальності за неявку до ТЦК після таких повісток не настає, і їх можна проігнорувати.

З іншого боку, багато залежить від того, який саме це лист. Наприклад, може приходити рекомендований лист, який треба отримати на пошті особисто і також розписатися в його отриманні.

"Якщо надсилається лист з описом вкладення, де вказано, що це повістка для конкретної особи, і при цьому людина її особисто отримала, вважаю, що це буде вважатися належним способом оповіщення. Адже в таких випадках військкомат тоді буде мати підтвердження (другий екземпляр опису та накладну з трек-номером), що документ отримала саме ця людина", — каже фахівець.

Якщо ж це звичайний лист, який просто кинули у поштову скриньку, то немає ніяких гарантій, що його отримає саме той, кому він адресований. Відповідно, і відповідальність за неявку до військкоматів в таких випадках відсутня.

Читайте також:

А хлопчик може бути живим? Буданов заінтригував заявою про Пригожина

Арестович розповів, як ЗСУ роблять "дірку" у ППО Криму

ЗСУ завдали нового удару по російським бойовим кораблям: один з них уже не скоро з'явиться в морі

"Це вже точно": міністр розповів, як ЗСУ топитимуть російські військові кораблі. Почалося