Всі українці знають, що при первинній установці, заміні або після перевірки лічильника води проводиться його опломбування. При цьому пломбу можна зняти та встановити назад у тих ситуаціях, коли проводиться демонтаж сантехнічних труб із встановленим приладом. Але перед цим необхідно про ремонт повідомити керуючу компанію. Якщо зірвати пломбу з лічильника води навмисне, то можуть бути застосовані штрафні санкції - їх розмір залежить від причини пошкодження. При цьому за факт шахрайства грошове покарання у рази перевищуватиме заміну контролера витрати водопостачання. Як виявилось, водоканали цим моментом дуже хитро користуються.

Так, у Миколаївській області у січні стався випадок, який довелося розглядати у судовому порядку.

Одна з господарок житла помітила, що пломбувальний матеріал на лічильнику води перегнив. Цього ж дня вона письмово повідомила "Первомайськводоканал" та попросила опломбувати лічильник.

Проте водоканал цього ж дня склав акт №1121 про порушення "Правил користування системами комунального водопостачання та водовідведення у населених пунктах України". В акті працівники підприємства зазначили, що українка порушила п. 2 розділу 4 Правил, а саме пункт про порушення опломбування. На підставі зазначеного акта, їй було донараховано борг у сумі 15 238 грн".

Щоправда, жінка не розгубилася та подала до суду на комунальне підприємство, вимагаючи списати всю суму боргу. Вже відомо, що суд зайняв бік клієнтки, яку оштрафували після скарги на свій лічильник.

Так, Першотравневий міськрайонний суд Миколаївської області зобов'язав місцевий водоканал списати з клієнтки 15 тис. грн, які їй донарахували за порушення, а також заплатити замість неї судовий збір. Про це йдеться у матеріалах справи №484/1267/23, пише Обозреватель .

"Визнати незаконним донарахування боргу у сумі 15 238 грн відповідно до протоколу засідання комісії Комунального підприємства "Первомайськводоканал" з розгляду обставин порушення правил користування системами централізованого водопостачання та водовідведення, які були виявлені в ході перевірок", – йдеться у рішенні суду.

Читайте також:

"Штрафи на граблі": чим ризикують мешканці сіл та власники дачних ділянок

Правило "двох метрів": чи можна паркувати машину на тротуарі та як не потрапити на штраф

Штраф у 40 тисяч гривень та позбавлення прав водія: чим ризикують жителі дач та сіл

Можна "потрапити" одразу на 1700 гривень: кого з українок можуть оштрафувати на таку суму