Першокласники, що йдуть до школи з величезним букетом гладіолусів, - це приємний спогад дитинства для багатьох квітникарів. І справді, високі, яскраві квіти можуть тішити око до пізньої осені, тому користуються заслуженою популярністю у багатьох українців. Ось тільки досвідчені квітники знають, що так довго цвісти для квітки небезпечно.

І справді, якщо гладіолус вирощується в однорічній культурі, без подальшого зберігання посадкового матеріалу, то можна насолоджуватися квітучою клумбою пізніх гладіолусів аж до морозів. А ось ті українці, хто бажає рік у рік насолоджуватися красою квітів, знають, що вирощувати потрібно в наших широтах виключно сорти раннього та середнього терміну цвітіння.

Якщо ж гладіолуси цвіститимуть до пізньої осені, то їх цибулини просто не встигнуть накопичити поживних речовин, і на наступний рік цвітіння не буде (або цибулини взагалі не проростають).

Вся справа в тому, що для формування повноцінної цибулини, що заміщає, і нарощування великої дітки рослині потрібно 35-45 днів після зрізання. Тобто від початку цвітіння до перших заморозків має залишатися щонайменше 1,5 місяців.

Щоб знати точний час викопування бульбоцибулин гладіолусів, запам'ятайте наступне правило: цибулини гладіолусів можна викопувати лише на 40-45 день після закінчення цвітіння . За цей час бульбоцибулина «бере» все необхідне з ґрунту та листя, що гарантує рясне цвітіння в цьому році.

Як правило, досвідчені квіткарі готовність до викопування визначають на вигляд гладіолуса, тобто. станом наземної частини. Якщо листя, стебло пожовтіли і починають відмирати, настав час починати жнив. Робиться це в суху, ще краще в сонячну погоду.

Важливо!

  • У грунті цибулини можуть перебувати до перших заморозків, не більше.

Якщо ж склалася ситуація, що раніше терміну встановлюється холодна з нічними заморозками та промерзанням ґрунту погода, а цибулини визріти не встигли, то цибулини викопують разом із стеблом, зв'язують у пучки та у підвішеному стані зберігають у приміщенні. Приміщення для цих цілей повинно бути сухим та провітрюваним. Коли стебло пожовкне і засохне, то вважається, що цибулина дозріла і готова до зимівлі. Стебло обрізається, як при звичайному збиранні.

Читайте також:

Схожі будуть на розкішних наречених: як поливати гладіолуси, щоб вони пишно цвіли

Гладіолуси вам віддячать пишними квітами: ось як їх потрібно поливати

Красивіше за будь-яку наречену: що потрібно зробити для пишного цвітіння гладіолусів. Спробуйте ці способи

Ось чому не цвітуть гладіолуси: що не повинно рости поряд із цими квітами