25 вересня 2023 – понеділок. 579 день війни в Україні. 25 вересня у церковному календарі – день пам'яті преподобної Єфросинії Олександрійської .

Згідно з житієм Єфросинії, написаним у X столітті Симеоном Метафрастом, вона була родом з Олександрії Єгипетської і походила з багатої сім'ї. У 12 років вона втратила матір, а після досягнення Єфросинією 18 років її батько Пафнутий вирішив видати її заміж.

Вона разом із батьком поїхала до монастиря просити благословення на шлюб від їхнього духовного наставника, але, побачивши чернече життя, захотіла присвятити себе Богові. Після повернення додому вона почала постити, роздала свої коштовності і перестала дбати про свою зовнішність. Коли її батько був у від'їзді, то Єфросинія від ченця, що проходив, прийняла постриг.

У монастирі Єфросинія прожила 38 років і лише перед смертю сказала батькові правду про себе, вказавши, щоб ніхто, крім нього, не готував її тіло для поховання.

На сьогоднішній день основна частина мощей Єфросинії зберігається в монастирі святого Іоанна в Больє, де до XVIII століття широко відзначався день пам'яті святої, частки мощей знаходяться в церквах Санто-Стефано та Сірк-ле-Бен на березі Мозеля.

У народному календарі цей день називають "Курятник" або "Капусник". 25 вересня господині готували страви, використовуючи куряче м'ясо. Також різали курей на продаж, квасили капусту.

Господині випікали хлібні коржики на капустяному листі і перед відправкою їх у піч обов'язково просили благополуччя на майбутню зиму. Перший корж треба було закопати ще теплим на грядці, де росла капуста. Люди вірили, що це спричинить врожай.

  • Якщо перший сніг 25 вересня - чекатиме зиму не раніше, ніж за місяць.
  • Якщо тепла погода – такою буде ще 3 тижні.

Що не можна робити 25 вересня

  • Не варто сваритися та з'ясовувати стосунки.
  • Не можна лінуватися.
  • Не треба розпочинати нові справи.

Іменини:

Микола, Максим, Прохор, Роман, Федір, Павло, Сергій, Олександр, Євген, Герман.

Читайте також:

Не пропустіть цей важливий термін: хто зможе отримати 3 тисячі гривень до 1 листопада

Готуємося до осені та зими: що потрібно зробити, щоб у машині не запітніли шибки

Обов'язково це запам'ятайте: у чому потрібно зберігати гладіолуси, щоб їх не загробити