В Україні ціни на картоплю нині значно нижчі, ніж торік, що робить її привабливим варіантом для запасання цього овоча на зиму. Проте фахівці не радять тим часом купувати картоплю для тривалого зберігання. Аргументує таку рекомендацію Микола Гордійчук, віце-президент Української асоціації виробників картоплі.

Про це пише «today»

Цього року в Україні був надлишок картоплі, особливо у таких регіонах, як Чернігівська, Київська, Львівська, Тернопільська та Волинська. Такий достаток призвело до отримання значних урожаїв як у приватних садах, і на комерційних полях. Проблема, з якою зараз стикаються виробники, - це нестача підходящих сховищ для зберігання великого врожаю.

Фермери активно продають надлишки картоплі, що призводить до низьких та привабливих цін на ринку. Ціни на місцевих ринках зазвичай варіюються від 8 до 12 гривень за кілограм, а в супермаркетах ціни лише трохи вищі.

Хоча через низькі ціни зараз може здатися ідеальним часом запасатися картоплею на зиму, Гордійчук рекомендує виявляти обережність. Він радить українцям не купувати найдешевшу картоплю, доступну зараз, оскільки вона може виявитися не найкращою якістю і не витримати тривалого зберігання.

Гордійчук пояснює, що зниження цін, ймовірно, носить тимчасовий характер через великий надлишок картоплі та обмежені можливості зберігання. Деякі фермери продають картопля нижчої якості. Таким чином, він припускає, що якщо люди мають намір купувати картоплю для тривалого зберігання, їм слід вибирати трохи дорожчі варіанти. Очікується, що тенденція низьких цін на картоплю зміниться на середину жовтня. У цей час фермери, швидше за все, зберуть весь урожай картоплі та продадуть продукцію нижчої якості, що призведе до зростання цін на картоплю.

"Цього року проблеми з якістю картоплі та зниження ціни, я думаю, тимчасове. Це пов'язано з великим обсягом картоплі, її нікуди складати на зберігання, багато фермерів її продають. Або продають картоплю низької якості, тому ціна закупівельна від фермерів може бути від 4 гривень 50 копійок до 5-6 гривень", – каже Гордійчук.

Читайте також:

Так робили наші дідусі: ось як треба робити, щоб картопля не гнила у льоху

Путін точно почне заїкатися: після удару по штабу Чорноморського флоту щось прилетіло і до ФСБ

Їх хочеться їсти, навіть коли ви ситі: рецепт соковитих котлет із пекінською капустою