Всі українці знають, що газ – це найбільш якісне та екологічно чисте паливо для обігріву житла. Ось тільки в умовах безперервного ракетного терору з боку росіян багато українців переходять на найдешевший вид палива, а саме дрова. І тут важливо знати, що від породи дерева залежить тепловіддача опалювального приладу і час горіння.

Посилання:

  • при згорянні один кубометр газу дає близько 9 кВт*год енергії;
  • при згорянні один кілограм дров виділяє близько 3 кВт*год тепла.

Однак, фахівці стверджують, що те саме кількість дров може горіти з різною швидкістю і виділяти різну кількість тепла.

І справді, вони в один голос радять топити дровами з твердих листяних порід дерева: клен, горіх, береза, вишня, модрина, бук, дуб, платан, груша, яблуня.

Пояснюється це так: на молекулярному рівні деревина складається з безлічі порожніх клітин зі стінками деревини. Щільність цієї деревини (стінок) у всіх порід дерева однакова, а ось розмір клітин - різний.

Чим менший розмір клітин, тим вище щільність деревини і кожен її квадратний сантиметр містить багато палива деревини. І навпаки: що більше розмір клітин, то менше щільність дерева. Воно містить багато повітря і мало паливної деревини.

Зі сказаного вище можна зробити такий висновок:

  • менш щільні дрова швидко горять . При горінні дров вивільняється повітря, яке підживлює горіння. Чим більше повітря, тим дрова горять швидше та менш рівномірно.
  • щільні дрова виділяють більше тепла, тому що на одиницю об'єму вони містять більше пального деревини.
  • щільні дрова залишають більше вугілля , яке довго тліють. М'які породи дерева гірше тримають форму, розсипаються на маленькі вугілля і швидко гаснуть.

Таким чином, всю деревину можна поділити на три категорії щільності:

  • мала щільність 0,15 – 0,55 г/см 3 - ялина, верба, осика, сосна, липа, вільха, ялиця Сибірська, тополя;
  • Середня щільність 0,56 – 0,70 г/см 3 - клен, горіх, береза, вишня, модрина, бук, дуб, платан, груша, яблуня;
  • Висока щільність 0,75 – 1,08 г/см 3 - ясен, слива, самшит, ебенова хурма, акація.

Крім того, важливо пам'ятати, що хвойні породи деревини (сосна, ялина, туя та інші) відрізняються високим вмістом смоли, яка не згоряє повністю і засмічує своїми залишками димохід та внутрішні частини топки. При використанні такого палива неминуча поява кіптяви.

Як ви вже знаєте, березові дрова хороші для тепла, але при нестачі повітря в топці горять димно і утворюють дьоготь (березову смолу), що осідає на стінках труби.

Найкращу тепловіддачу мають дубові дрова - їх погано розколюються, так само як і дрова з граба.

Довго тліючий вугілля дають дрова з кедра.

Дрова з в'яза при горінні димлять.